Ova kuća izgrađena je za samo nekoliko sati. Pogledajte rezultat!

Četiri osobe, dizalica i nekoliko vijaka bilo je sve što je bilo potrebno jednoj švicarskoj obitelji da u samo nekoliko sati izgradi dom u kojem se može živjeti. Pogledajte kako izgleda kuća!

 


U ovoj maloj montažnoj kući od samo 55 četvornih metara u jednoj prometnoj ulici u Zürichu živi švicarska arhitektica Anna Jach. Zapravo, ova trokatnica je njezin privremeni dom, u kojoj Anna i njezina obitelj čekaju da se dovrši njihova ‘prava’ kuća koja se trenutno renovira i u kojoj se ne može živjeti.

Najveći problem s kojim se arhitektica suočila bio je taj što je kućica koju je nazvala House with an Eye (Kuća s okom) trebala biti sagrađena u vrlo kratkom roku jer njezina obitelj nije imala gdje živjeti.

Foto: Alexandre Kapellos

Ova kuća ima mnogo zanimljivih rješenja – pogledajte njen reljefni dekor na pročelju i okrugle prozore! Od ulaza u kuću vodi stubište s drvenim letvicama umjesto ograde, sa stropa visi ljuljačka, a iz kuhinje se direktno izlazi u vrt.

Foto: Alexandre Kapellos

Glavni zadatak arhitektice bio je dizajn kućne knjižnice – tako su se pojavile police od poda do stropa, uokvirujući okrugli prozor, gdje je bilo mjesta za nekoliko stotina knjiga. U kući postoji sve za udoban boravak, odmor i rad – pažljivo osmišljeni prostori za odlaganje i ergonomski radni prostor.

Foto: Alexandre Kapellos

U izgradnji su korišteni visokoizolacijski sendvič paneli od borovine i celuloze koji su pokretnom dizalicom montirani u samo pet sati. Završni detalj su okomite drvene ploče na pero i utor, bez dodavanja žbuke. Ne tretiraju se ničim – samo lanenim uljem s 5% bijele mineralne boje  da ne požuti drvo. Na taj se način u kući održava ugodna vlažnost, a prostorija miriše na svježe drvo.

Foto: Alexandre Kapellos

Prema riječima arhitektice, prilikom izgradnje mikro-kuće vodila se ekološkim načelima. Tvornica u kojoj su se proizvodili materijali nalazi se samo 37 kilometara od gradilišta – to ne samo da je ubrzalo proces izgradnje, već je i smanjilo količinu emisije ugljičnog dioksida. Korišteni materijali bili su lokalno drvo i celuloza.

Foto: Alexandre Kapellos
Foto: Alexandre Kapellos

Na krovu kuće također su postavljeni solarni paneli i dizalica topline, a debljina izolacije pomogla je da se prepolove troškovi grijanja. Sve je to u skladu sa životnim i profesionalnim načelima arhitektice Anne Yach koja nastoji smanjiti građevinski otpad i racionalno koristiti materijale.

Foto: Alexandre Kapellos
Komentari