TEŠKO DA MOŽE BOLJE: dvorišni stan za najam sjajno je iskoristio 32 kvadrata površine

Iako bismo svi rado živjeli u većem prostoru, mali stanovi su naša svakodnevica. Stoga je cilj što bolje iskoristiti svaki centimetar i pronaći dobra rješenja. Pogledajte kako je to učinjeno u stančiću od svega 32 kvadrata.

 


Optimiziran, moderan mali stan, površine 32 četvorna metra nedavno je adaptiran kako bi bio spreman za najam. Interijer se nalazi u Göteborgu u Švedskoj, u staroj zgradi građenoj početkom 20. stoljeća. Uz to što je obnovljen, lijepa četvrt Linné bila je dodatni adut za najam.

Foto: Alvhem

U stan se ulazi iz unutrašnjeg dvorišta. Ovako mirna lokacija za mnoge će biti presudna u traženju stana. Odmah je u prizemlju i ima svoj zasebni ulaz, što je svakako veliki plus, kao i pripadajuća terasa uz ulaz, koja ima površinu 7 četvornih metara i za vrijeme sunčanijih dana može poslužiti kao blagovaonica i dnevni boravak na otvorenom.

Balkoni i terase uvijek su dragocjen prostor uz interijer, a kod malih prostora to naročito dolazi do izražaja jer se tako gubi dojam skučenosti. Izlaskom u eksterijer dobivate dojam da je životni prostor ustvari znatno veći.

Foto: Alvhem

Adaptacijom je cijeli prostor obnovljen – od prostornih preinaka, podova, preko zidova pa sve do novog namještaja. Kuhinja je bila mala zasebna prostorija, a vlasnici su je izmjestili u veću prostoriju koja je služila kao dnevna i spavaća. U prostoru kuhinje stvorena je mini spavaća soba koja je svedena na minimum: krevet i ormar.

Foto: Alvhem

Veća prostorija ima linijsku kuhinju s mnoštvom ormara i ladica koji su riješili problem odlaganja stvari. Put do ormarića koji su visoko pri stropu riješen je ljestvama. Zatim, u toj prostoriji je mali okrugli blagovaonski stol, sofu, klub stoliće i vješalicu uz ulaz, budući da prostor nema hodnika. Prostor oko ulaza obložen je, zbog bolje otpornosti prema vlazi, keramičkim pločicama, a ostatak parketom.

Kako stan nema hodnika, iz centralne prostorije ulazi se u spavaću sobu i kupaonicu.

Foto: Alvhem

Mnogima će za oko zapasti prije svega zelena kuhinja u nježnoj i profinjenoj kadulja nijansi koja podsjeća na prirodu i donosi smirenost. Taj dojam pojačan je još jednim ‘kadulja elementom’ – prekrasnom sofom koja se nastavlja na kuhinju.

Foto: Alvhem

 

Komentari