NAJBOLJE OD STAROG I NOVOG: moderan dom u kojem caruje šarm i toplina rustike

Renovirana i modernizirana kuća u kojoj dominira rustika nalazi se u Španjolskoj. Okruženje prirodom nastojalo se unijeti u interijer kao i zadržati autentični elementi gradnje

 

 


Adaptacije su uvijek dobrodošle, a zahvaljujući njima naša se kvaliteta života može podići do neslućenih granica. Upravo to se dogodilo vlasnicima ove prekrasne rustikalne kuće s kamenim zidovima i puno šarma u Španjolskoj.

Obitelj s dvije kćeri tinejdžerice je shvatila da im je potrebna promjena, jer u mnogim segmentima stara kuća nije odgovarala njihovim potrebama te ih je mučio staromodan i nepraktičan raspored kao i dotrajali namještaj, kupaonice i podne obloge.

Stoga je cilj projekta kojeg potpisuje dizajnerica interijera Amaia Elias i vlasnica Amai studija bio stvoriti praktičniji dom s puno svjetla, s boljim rasporedom i obnovljenim podovima i namještajem. No, nikako nisu htjeli da se pritom kući oduzme ‘duša’.

Foto: Irati Ayerza

 


Adaptacija je uključivala dvije nove kupaonice, zatim kuhinju i njezino povezivanje s dnevnim boravkom. Naime, prije adaptacije je postojao zid koji ih je dijelio. Micanjem zida i stvaranjem drveno-staklene pregrade kuhinja se otvorila prema boravku, prostor se vizualno povezao i stvorio se osjećaj veće prostornosti te bolja komunikacija s okolinom, odnosno prirodom u koju je kuća uronjena.

 

Foto: Irati Ayerza

 

Foto: Irati Ayerza

Najveća promjena u kući dogodila se u kuhinji koja je postala veća i modernija kuhinja s poluotokom i posebnom i jedinstvenom radnom pločom od prirodnog kamena. Prostor kuhinje se također i povećao i to nauštrb hodnika. Tako, da biste ušli u dnevnu sobu, sada morate proći kroz kuhinu, što ustvari poboljšava komunikaciju među članovima obitelji.

Foto: Irati Ayerza

Zidovi su također obnovljeni tako što su pobojani u svijetliju nijansu od prethodne te je u stropove stavljena ugradbena rasvjeta, podovi su promijenjeni i sada izgledaju usklađeno, a neke izmjene dogodile su se i u hodniku.

Foto: Irati Ayerza

Dugi hodnik postao je prava mala atrakcija nakon renovacije. Uvučeni dio u hodniku je bolje iskorišten i postao je klupa s policom i zelenilom. Zahvaljujući novoj rasvjeti, svijetlijoj boji podova i zidova hodnik više nije mračan ni uzak prostor, a uređena niša mu je dala novu estetsku i funkcionalnu dimenziju.

Foto: Irati Ayerza
Foto: Irati Ayerza
Komentari