Monikin topli i kreativni dom kraj Ludbrega: stari predmeti postali su sjajne dekoracije

Idemo u malo podravsko selo kraj Ludbrega, u obiteljsku kuću u kojoj žive Monika, njezin partner, kćerkica i djed. Za uređenje je zaslužna Monika, koja usto voli pretvarati stare stvari u originalne dekoracije

 

 

Monika i njezina obitelj žive u Podravini, u selu pored Ludbrega, obiteljskoj kući koju dijele s njezinim svekrom. Ukupna površina obiteljske kuće prostire se na 150 kvadrata, a vlasnica nam je odlučila pokazati jedan njezin dio – dnevnu zonu te spavaću sobu i terasu. Priča o uređenju krenula je kada se mlada obitelj odlučila odvojiti od svekra kako bi i jedni i drugi imali potrebnu privatnost.

Foto: Privatni arhiv

“Pošto  je kuća poluetažna a htjeli smo se odvojiti od svekra tako da svatko ima svoj zaseban prostor bilo je potrebno mnogo razmišljanja i premišljanja kako bi stvorili prostor koji će biti funkcionalan. Proces odvajanja uključivao je potpunu adaptaciju od rušenja zidova, premještanja kuhinje s jednog zida na drugi, nove električne instalacije, zamjenu podova i bojanje zidova”, otkriva Monika, dodajući kako priča s preuređenjem još nije dovršena jer ih čeka obnova kupaonice i hodnika sa stepeništem. Situacija s koronom malo im je usporila planove.

Foto: Privatni arhiv

Dnevna zona otvoren je prostor povezani velikim otvorima bez vrata, a sastoji se od dnevne sobe, blagovaonice i kuhinje. U dnevnoj sobi adaptacijom je ugrađena velika staklena stijena koja je donijela znatno više prirodnog svjetla u prostor te neometen pogled prema van. Kroz stijenu se izlazi na prostranu terasu s koje se pruža prekrasan pogled na prirodu. Budući da je njihova kuća posljednja u ulici, okruženi su poljima i uživaju u tišini i privatnosti.

Foto: Privatni arhiv

Interijer je inspiriran skandinavskim i rustikalnim stilom, vrlo je jednostavan i prozračan, razigran i topao, a posebnost donose originalni detalji koje je Monika sama izradila.

“Volim taj skandi, rustikalan stil kojemu su obilježja drvo, bijela boja, jasne linije. Smatram da daje svježinu prostoru, drvo neku toplinu. Želim da se svatko tko uđe u naš dom osjeća ugodno i opušteno”, ističe Monika. Tom dojmu doprinosi i kamin u dnevnom boravku, koji im po zimi služi kao izvor grijanja, a u ostalim mjesecima svejedno efektno izgleda i podiže prostor.

Foto: Privatni arhiv

Dio namještaja kupljen je gotov, a dio su vlasnici dali izraditi po mjeri, kao primjerice kuhinju jer su tako najbolje iskoristili prostor.

“Za kuhinju sam htjela da bude bijela, elegantna, s drvenom radnom pločom. Smatram da kuhinja nije nešto što ćemo mijenjati svakih par godina. I bilo što da ostalo promijenim u uređenju ona će se uvijek uklapati – baš je onako nekako bezvremenska”, smatra Monika.

Foto: Privatni arhiv

A što se tiče uradi sam dekoracija, one su rađene od starih stvari koje su trebale završiti na smetlištu. Naime, kako su prilikom adaptacije mijenjani i vanjski otvori, tako su i drvene škure završile svoju ulogu. A Monika im je dala novu. Izrezala ih je, pobojala i napravila klub stolić u boravku.

Pored toga, pobojala je stare okvire prozora te ih stavila na zid, a unutar njih obiteljske fotografije.

“Obožavam stara vrata koje sam također uredila i koja su se pokazala kao odlična dekoracija. Doista volim svoj dom, a ja kao svaka žena uvijek bi nešto mijenjala i premještala”, kaže za kraj Monika.

Komentari