OAZA STILA I FUNKCIONALNOSTI: 6 genijalnih ideja za uštedu prostora na primjeru stana od 42 kvadrata

Mali dvosobni stan za mladi par São Paulu pun je dobrih ideja za maksimalno iskorištavanje prostora. Inspirirajte se ovim sjajnim projektom arhitektice i dizajnerice Danyele Correa!

 

 

Interijer u stambenoj zgradi u São Paulu prostire se na 42 kvadrata, a sastoji se pored kupaonice, od dvije prostorije – dnevne zone i spavaće sobe. Nevelik prostor namijenjen mladom paru trebao je biti maksimalno iskorišten, a to je u ovom slučaju dovedeno gotovo do savršenstva zahvaljujući projektu arhitektice i dizajnerice Danyele Correa. Za ovako dobru iskorištenost i prilagođavanje potrebama novih vlasnika bilo je potrebno mijenjati i tlocrtni raspored. Glavni cilj vlasnicima je bio pretvoriti mali stan u funkcionalan prostor, praktičan za održavanje, moderno uređen u svijetloj paleti boja.

Saznajte u nastavku kako je osmišljen dodatni skladišni prostor te kako se stvorio dojam prostornosti.


1. OTVARANJE KUHINJE I HODNIKA

Raspored prostorija ostao je isti, no neki su zidovi srušeni. Kuhinja je bila zasebna prostorija i u nju se ulazilo iz dnevnog boravka. Kako je riječ o uskoj, dugoj i maloj prostoriji, maknuta su vrata i dio zida te se kuhinja otvorila prema boravku. Sada izgleda veće te ima više svjetlosti, a i povezana je s ostatkom dnevne zone. Na poluzid, koji funkcionira i kao polica, naslonjena je sofa u dnevnom boravku.

Ulazni prostor bio je mali i mračan i sastojao se samo od vrata, ulaznih i od drugih prostorija. Micanjem zida u ovaj dio stana došla je svjetlost te on, kao i kuhinja, djeluje veći.

 

Foto: Gustavo Awad

2. PRESELJENJE BLAGOVAONICE U BORAVAK

Ionako mala kuhinja imala je dodatni problem – u kutu je bio smješten mali okrugli stol s dvije stolice. Kretanje kuhinjom bilo je prilično otežano, a i veličina stola nije zadovoljavala potrebe vlasnika. Stoga je dio za blagovanje premješten u dnevni boravak a kuhinja je dobila i dio za perilicu rublja, koja je premještena iz kupaonice.

Foto: Gustavo Awad

3. LEBDEĆE POLICE

Lebdeći komadi namještaja, odnosno oni koji nemaju uporište u podu, nego su pričvršćeno u zid, sjajno su rješenje za male prostore. U njima je tada manje “barijera” i “granica”, a prostor se doima prozračnije. Namještajem po mjeri stavljene su takve police na TV zid u dnevnom boravku te u kutku za blagovanje. Kako su police bijele kao i pozadina, doimaju se kao dio zida.

Foto: Gustavo Awad

4. STROPNE POLICE

Još jedan trik s policama: dodatni skladišni prostor omogućen je policama koje su svoje mjesto našle sasvim pri stropu. One su ujedno u dnevnom boravku razgraničenje s blagovaonicom i kuhinjom. Tako se vrlo jednostavno stvara vizualni dojam odvajanja blagovaonice i kuhinje. Police su stavljene unutar metalnih nosača, što stvara jak stilski naglasak u prostoru.

Zatvoreni ormari u spavaćoj sobi iznad kreveta također su dodatni prostor za odlaganje stvari koje se rjeđe koriste.

Foto: Gustavo Awad

5. OGLEDALA KAO ZIDNE OBLOGE

Ogledala su jedan od glavnih stilskih ali i funkcionalnih saveznika u ovom interijeru. Stavljeni na zid blagovaonice, funkcioniraju kao efektna zidna obloga koja reflektira svjetlost te nudi iluziju prostora. Kada sjedite za blagovaonskim stolom, gubi se osjećaj skučenoga prostora.

U spavaćoj sobi ogledala su stavljena na klizne fronte pa soba izgleda znatno veće, a vrata ne trebaju dodatni prostor prilikom otvaranja.

Foto: Gustavo Awad

6. DODATNI PROSTOR ZA SJEDENJE

Sofa u dnevnom boravku je na razvlačenje, što je bila želja vlasnika. Htjeli su dodatni ležaj za goste koji će prenoćiti kod njih. No, sofa zadovoljava potrebe vlasnika, kada se odmaraju ispred TV-a, pa je dizajnerica iskoristila prostor ispod lebdeće police kako bi u njega ugurala dva taburea koji mogu poslužiti kao dodatni prostor za sjedenje, kao i stolice u blagovanju.

 

Foto: Gustavo Awad

 

 

 

Komentari