SASVIM POSEBNIH 47 KVADRATA: topli i ugodni zemljani tonovi u malom dvosobnom stanu

Mali dvosobni stan u Moskvi osvojio nas je svojim jednostavnim, profinjenim i funkcionalnim uređenjem koje odiše prirodom. Tome su ponajviše pridonijeli pomno odabrani komadi namještaja, dobro planiranje prostora kao i zemljani tonovi

 

 

Rusko izdanje magazina Elle Decoration ovaj je mali dvosobni stan u Moskvi proglasio interijerom mjeseca. I nije teško složiti se s njima! Naoko vrlo jednostavno uređen prostor, bez puno detalja, boja i uzoraka ipak plijeni svojim izgledom. Iza njega stoji Anna Vasilijeva, dizajnerica i vlasnica studija Couture Interiors, koji potpisuje projekt idejnog rješenja prostora.

Stan od 47 kvadrata nalazi se u stambenoj zgradi iz 60-ih godina prošloga stoljeća, a projektom uređenja, koje je obuhvaćalo temeljitu adaptaciju, pretvoren je u oazu mladih vlasnika. Meki, svijetli i zemljani tonovi u kombinaciji s drvenim površinama i tamnim akcentima i uređenje inspirirano skandinavskim dizajnom osvajaju na prvu!

Foto: Kristina Nikišina

Moderna klasika i skandinavski stil

Cilj uređenja bilo stvoriti lagan i prozračan, ali topao i funkcionalan interijer u kojem se možete odvojiti od gradske vreve i uživati u ugodnoj atmosferi doma.

“Klijenti su mladi bračni par, koji rade u financijskom sektoru i tražili su interijer u stilu moderne klasike te oslonjen na skandinavski stil, u kojima obično radim svoje projekte. Odmah smo se odrekli nepotrebnih tankih zastora i čak smo planirali ostaviti prozore u dnevnoj sobi “otvorenima”, ali na kraju smo ipak stavili žaluzine i zavjese od gustoga materijala sa strane – one ipak pružaju zaštitu, daju unutrašnjosti cjelovit izgled i pravilno rasipaju svjetlost. To je jako bitno budući da je stan vrlo sunčan”, kaže dizajnerica Anna Vasilijeva.

Foto: Kristina Nikišina

Bez previše detalja i dekoracija

Jedna od glavnih želja klijenata je da interijer ne bude preopterećen detaljima i dekoracijama te da se napravi funkcionalniji raspored.

„Stan je imao nepraktičan raspored jer je kuhinja bila zasebna prostorija, a između nje i dnevnog boravka nalazila se spavaća soba. Dakle, spavaća soba je bila u sredini, nasuprot ulaznih vrata. Stoga su spavaća soba i boravak zamijenili mjesta. Međutim, boravak sada nije imao dovoljno veliku kvadraturu, pa se zid između te dvije prostorije srušio i dnevni prostor se proširio na račun spavaonice”, objašnjava dizajnerica i dodaje:

“No, između njih ostavljena su vrata – u spavaonicu se sada ulazi iz boravka. Naime, kako bi spavaća soba dobila dovoljno garderobnog prostora, zatvorena su vrata koja su iz hodnika vodila u nju, a na taj zid stavljen je ormar duž cijelog zida. Dodatni garderobni i skladišni prostor omogućen je u ugradbenim ormarima u hodniku”.

DIZAJNERICA ANNA VASILIJEVA / Foto: Kristina Nikišina

Trikovi za veći dojam prostornosti

Kako je stan vrlo male površine, bilo je potrebno stvoriti iluziju prostora “produženjem” visine stropa. Dizajnerica je otkrila kako je to učinila:

“U prostorima sa standarnom visinom stropa, a u kojima nema dovoljno kvadrata, koristim provjerenu tehniku. Oslikavam strop tamnom bojom, odnosno tamnijom nijansom od boje na zidovima, zbog čega strop počinje izgledati viši, a ne niži. Dodatni vizualni porast visine u ovom projektu stvorile su “vertikale” u obliku zavjesa koje su sa strane i grafičkih linija vrata i polica. Štukature su izabrane i oslikane na takav način da zidovi izgledaju kao da idu preko stropa, što čini i da su viši”.

Komentari