Život u 20 kvadrata: brodski kontejner postao minijaturni dom tročlane obitelji

Vlasnici je nazivaju Can House ili, u slobodnom prijevodu, limenkom. Vodimo vas u nekadašnji brodski  kontejner koji se na kopnu pretvorio u kompaktnu obiteljsku kuću, obloženu toplom šperpločom, s pametnim spremištem i genijalnim idejama. Drugi kontejner vlasnici su iskoristili za radni prostor

 

 

Na prvi pogled ova kuća smještena u Wellingtonu, glavnom gradu Novog Zelanda, izgleda kao da bi mogla biti izrađena od Lego kockica. Ali izbliza je spoj otpornih materijala i ekološki prihvatljivog stila. I posve originalna. Riječ je ustvari o dva brodska kontejnera dužine šest metara smještena na dvije razine – na donjoj je smješten radni prostor u kojem vlasnici vode dio aktivnosti svoje tvrtke sa sitotisak, a gornja je dnevna i spavaća zona koju pored Kimberly i Jamesa koristi i njihova kćer Nova.

 

 

Ukupna površina kontejnera od 21 četvorni metar zahtijevala je pametan i inovativan dizajn i multifunkcionalnost. Tako se krevet skriva ispod podesta dnevnog boravka. Izvlačenjem madraca dobiva se ležaj za vlasnike. Duge klupe također se skrivaju u podestu i služe kao blagovaonska sjedišta, kada im se pridruži stol iz boravka. Klupe su ujedno spremište za odjeću i obuću. Tako u jednom potezu dnevni boravak postaje spavaća soba a u drugom blagovaonica.

Otkuda se stvorio blagovaonski stol, vjerojatno se pitate? Riječ je o stolu koji je sklopiv i vlasnici ga skrivaju iza kuhinjskog ormara. Izvrsno je riješen kutak odnosno stol za prematanje kćerkice Nove. On je montiran na zid malene kupaonice, te se razvuče po potrebi. Sve ove ideje smislili su sami vlasnici.

Foto: Anna Briggs

“Zadovoljstvo je bilo razraditi koncept korištenja malog prostora sa svim njegovim ograničenjima”, kaže Kimberly. Njoj i suprugu inspiracija za ovakav način stanovanja bila je kamp prikolica jednog prijatelja pretvorena u dom. Vlasničini roditelji dopustili su im da dva utovarna brodska kontejnera smjeste u dvorište iza njihove kuće.

Kimberly i James naročito su ponosni na činjenicu da njihova sićušna kuća štedi vrijeme i novac i ima smanjen štetni utjecaj na okoliš.
“Bio je to veliki izazov”, tvrdi Kimberly te dodaje: „Kuća objedinjuje našu filozofiju dizajna prema kojoj stvaramo ekonomičan životni prostor,  samo s onim što nam doista treba.“

Foto: Anna Briggs

Ono što ovaj mini dom čini većim jest stvaranje terase od 15 četvornih metara, što gotovo udvostručuje njihov životni prostor i pruža prostor za sadnju cvijeća i povrća. “Imamo vanjsku kadu skrivenu ispod klupe, koja će biti sjajan ljetni bazen za našu Novu”, komentira Kimberly.

Izvor: Homes to love 

Komentari