Savršeno funkcionalnih 40 kvadrata: u dnevnom boravku mjesto je našla i spavaonica

Ukrajinski arhitekt Oles Kuntševič stvorio je od jednosobnog stana funkcionalan i moderan interijer tako što je unutar jedine prostorije osmislio odijeljenu zonu za spavanje, a lođu pretvorio u radni prostor. To je i bila, uz temeljitu adaptaciju, glavna ideja ovog projekta u centru Kijeva

 

Jednosobni stan od 40 četvornih metara u centru Kijeva podvrgnut je temeljitoj adaptaciji koja je uključivala izmjenu instalacija, novih zidnih i podnih obloga, namještaja i sanitarija te funkcionalnijeg osmišljavanja jedine prostorije u interijeru. Tlocrtni raspored gotovo da nije mijenjan, jer je vlasnik želio da kuhinja ostane zasebna prostorija te ju nije želio povezivati u open space. Isto tako, nije mu se svidjela ideja da se kuhinja preseli u dnevni boravak, kako bi se dobila zasebna prostorija za spavanje. Stoga je arhitekt Oles Kuntševič predložio osmišljavanje dnevnog i spavaćeg dijela u dnevnom boravku koje bi dijelila prozračna i transparentna bijela zavjesa.

 

FOTO: EVGENIJA ČEREDNIČENKO

Dvije zone povezuje zidni panel u dekoru drveta – u boravku služi kao polica a u spavaonici kao uzglavlje. Ovaj prijedlog se svidio vlasniku, kao i ideja da boravak/spavaonica bude kombinacija bijele i zelene začinjene dekorom drveta. Veliki hodnik iskorišten je za čak dva garderobna ormara, čime se prostor boravka oslobodio potrebe za dodatnim skladišnim prostorom. U njemu se sada nalazi nužni namještaj – kutna garnitura, komoda te stolić, a u drugom dijelu krevet s noćnim ormarićem. Zone vizualno odjeljuje odabir boja – tamnozelena dominira boravkom, a snježno bijela spavaćim dijelom, a zavjesa između njih naglašava učinak.

FOTO: EVGENIJA ČEREDNIČENKO

Jedino što je mijenjano u rasporedu jest pripajanje lođe kuhinji. U bivšem eksterijeru smjestio se sada radni kutak i dio za čitanje i odmaranje, a u maloj kuhinji našlo se mjesta za okrugli blagovaonski stol i stolice.  Ormar u radnom dijelu nekadašnje lođe vješto skriva klima uređaj.

Ostatak stana čine bijela minimalistička kupaonica i hodnik u kojem pažnju plijeni ugradbeni ormar s otvorom u obliku ogledala. Kupaonica je jako mala, svega 3 m², pa je bilo potrebno vizualno proširiti prostor. Korištene su stoga lagane mozaik pločice za zidove i veliki broj ogledala, iza kojih se skriva bojler.

 

Izvor: Elledecoration.ru

Komentari