SUPER TRIK: otvaranje kuhinje i hodnika prema boravku učinilo je stan prostornijim i prozračnijim

Dvosobni stan od 50 četvornih metara u Stockholmu imao je malu kuhinju iz koje se ulazilo do uskog dnevnog boravka. Novim konceptom uređenja koji je uključivao i rušenje nekoliko zidova prostor izgleda prozračnije i veće

 

Otvoreni plan ima niz prednosti i vrlo se česti koristi u suvremenom stanovanju. Obično se kuhinja, blagovanje i boravak koncipiraju u otvoreni prostor, na nerijetko im se pripoji i hodnik, i to sve kako bi se uštedjelo na prostoru i da on izgleda veći i prozračniji nego što ustvari jest. Oni koji žive sami vole napraviti iskorak te u otvoreni koncept uključiti i spavaonicu. Naročito je to praktično kada je riječ o vrlo malim stanovima te onima koji imaju visoke stropove, iznad standardne visine što omogućuje osmišljavanje galerije ili polu mezanina.

Foto: Alvhem

U slučaju dvosobnog stana od 50 kvadrata u Stockholmu hodnik i kuhinja su se rušenjem zidova povezali s dnevnim boravkom. Problem uske prostorije tako je maksimalno ublažen, a i kuhinja više nije klaustrofobičan prostor bez prozora. Staklena poluvrata prema hodniku odnosno boravku vizualno odjeljuju kuhinju iz prostora, tako da su zone u stanu primjetnije. Ovaj dojam prostornosti postigao se i odabirom neutralnih svijetlih nijansi za bazu na koju su onda stavljeni tamnosivi, smeđi, plavi i crni akcenti.

Hodnik rušenjem nije izgubio svoj dragocjeni prostor za skladištenje, jer je tu funkciju ispunio dio prema spavaćoj sobi i hodniku gdje su stavljeni ugradbeni ormari i vješalica.

 

 

 

 

Izvor: Planete Deco

Komentari