DOM IZ SNOVA: svijetlo, prozračno i ugodno obiteljsko utočište

Kada dominiraju u prostoru, svijetle boje znaju stvoriti asketski i sterilan dojam, koji nekome može biti i monoton. No, ova obiteljska drvena kuća primjer je kako svijetli neutralni tonovi mogu stvarati i drugačiju atmosferu!

 


Katnica drvenog i nimalo atraktivnog pročelja, smještena na jugu Švedske, na obali južno od Malmöa, skriva doista lijep interijer, inspiriran skaninavskim stilom. Kao jedno od načela ovoga stila, prevladavaju svijetle neutralne boje koje načelno mogu uroditi sterilnošću i hladnoćom. No, u ovoj kući površine 140 četvornih metara to nije slučaj.

Foto: Hemnet

Umjesto asketizma i suzdržanosti, u kući vlada prozračnost, ugoda i toplina, s dozom elegancije. To je prije svega postignuto konceptom otvorenog prostora – već iz hodnika, koji nije odvojen vratima od soba, vidi se dobar dio dnevnog dijela kuće, ali i drugi hodnik koji vodi u spavaće sobe.

Dojmu prostornosti i svijetline uvelike doprinosi i visina krova u dnevnoj zoni, veća od standardne.

Foto: Hemnet

Treći način na koji je postignuta dobra atmosfera jest odabir prirodnih materijala – drveta, pamuka, vune… kao i upotreba zemljanih bež i pastelnih tonova plave. Nijanse petrolej plave osvježavaju prostor te ga i one čine prozračnim.

Foto: Hemnet

Sve ove nijanse provlače se interijerom, a nakon dnevne zone, najprisutnije su u glavnoj spavaćoj sobi. Osim dnevne zone u kojoj su kuhinja, blagovaonica te dnevni boravak i glavne spavaće sobe, kuća ima još tri dječje sobe od kojih je jedna pretvorena u radno-gostinjsku.

 

Foto: Hemnet

Foto: Hemnet

Kuća ima i dvije jednostavno uređene kupaonice – jedna, s tušem, pripada glavnoj spavaćoj sobi dok je druga za ostale ukućane, i ima jacuzzi kadu. Mala soba koja vodi do stražnjeg dvorišta i vrta pretvorena je u vešeraj. Osim prekrasnog interijera, drugi skriveni adut ove kuće, barem kada se gleda s ulične strane, je stražnje dvorište s drvenom terasom i malim bazenom.

Foto: Hemnet

Foto: Hemnet

Zaklonjena visokom živom zelenom ogradom od grmova, stabala i živice, kuća s dvorišne strane nudi privatnost – zaklonjena je od znatiželjnih pogleda i nudi potpuno uživanje u opuštanju i kupanju.

Foto: Hemnet

Komentari