SUPER GARSONIJERA: zahvaljujući majstorskom rasporedu stan od 28 kvadrata ima sve potrebno

Jednosobni stan s malom kuhinjom, kupaonicom i jednom prostorijom doživio je temeljito preuređenje nakon kojega je postao otvoreni prostor s dovoljno mjesta za pohranu

 

 


Stan u koji vas vodimo nalazi se u zgradi iz 60-ih godina prošloga stoljeća i nije renoviran nekoliko desetljeća. Uz to što je bio derutan, prostor je mali kvadraturom te svojim konceptom nije odgovarao potrebama nove vlasnice.

Cilj projekta koji potpisuje dizajnerica Daria Nazarenko bio je stvoriti obnovljen, ali skladan i funkcionalan prostor koji odražava osobnost vlasnice, unutar zadanog budžeta i postojećeg broja kvadrata. Prije renovacije, stan je imao odvojenu kuhinju i hodnik, što je samo dodatno umanjivalo prostor jer je izgleda mračniji i pretrpaniji.

Foto: Sergej Krasjuk

Najveći izazov dizajnerici Nazarenko bio je unutar malog prostora smjestiti sve atribute modernog života, no u tome je doista uspjela. Velika pažnja posvećena je planiranju kao bi se propustila maksimalna količina prirodne svjetlosti i dobio osjećaj prostranosti.

Niše, izbočine kao i zidovi s ugradbenim ormarima dizajniranima u neutralnim svijetlim tonovima sive i bijele postali su osnova interijera.

Foto: Sergej Krasjuk

Adaptacijom je stvorena jedna prostorija u kojoj su ulazni prostor, kuhinja, blagovaonski stol i dnevni boravak koji ujedno ima i funkciju spavaćeg prostora. Ostatak stana čini i mala kupaonica s tuš kabinom te garderoba. Povezivanjem prostorija omogućena je veća količina svjetlosti i stvaranje dojma prozračnosti te dobivanje dovoljno prostora za skladištenje.

Kupaonica i garderoba dobili su prirodnu svjetlost stavljanjem staklene cigle umjesto zida.

Veliki saveznik u adaptaciji bio je izduženi tlocrt stana u kojem su i kuhinja i dnevni boravak uz pročelje i imaju vanjske otvore, pa je prostor dovoljno svijetao.

Foto: Sergej Krasjuk

Umjesto klasičnog blagovaonskog stola dizajnerica se odlučila staviti kuhinjski otok koji ima ulogu skladišnog prostora, radne plohe te mjesta za blagovanje. Upravo zbog ove multifunkcionalnosti otok je puno isplativiji i praktičniji od stola za blagovanje.

Otok ima i veliku estetsku dimenziju – on je središnji element stana koji je vidljiv s ulaznih vrata. Postavljena iznad njega, prekrasna kompozicija visilica i sa slikom u pozadini pruža izvrsnu dobrodošlicu.

Foto: Sergej Krasjuk

Dobar raspored omogućio je postavljanje prostrane garderobe u stan (dijelom na zidu iza sofe, a dijelom s druge strane prostorije, u maloj odvojenoj garderobi), zatim u ulaznom prostoru dok se u kupaonici pronašlo mjesta i za perilicu rublja.

Spavanje se riješilo zidnim krevetom skrivenim iza bijele ploče koji se razvuče preko sofe. Tako se znatno uštedio prostor, a vlasnica je dobila pravi ležaj s madracem za spavanje.

Foto: Sergej Krasjuk

 

Komentari