Modernizirana ljepotica iz 17. stoljeća: neodoljiv šarm i sjaj stare gradske kuće

Smještena u lijepoj ulici koja je pješačka zona, u povijesnom središtu grada Leidena u Nizozemskoj, kuća izgrađena u 17. stoljeću još nije izgubila svoj sjaj zahvaljujući adaptacijama koje su je obnavljale i modernizirale.

 


Vodimo vas u tipičnu usku i izduženu nizozemsku kuću  u Leidenu čija je površina 118 četvornih metara i koja se prostire na tri etaže – prizemlje, prvi kat i potkrovlje.

Takav oblik i pročelje od opeke kao i činjenica da se nalazi u pješačkoj zoni daju joj posebnost i šarm.

Foto: Funda

Foto: Funda

Iako je riječ o staroj gradskoj kući, teško biste, zbog dobrog održavanja i očuvanosti, mogli pretpostaviti da je sagrađena u 17. stoljeću. Posljednja, nedavna renovacija, još ju je više pomladila i modernizirala te učinila izvrsnom za suvremeni način života.

Foto: Funda

Foto: Funda

U interijeru, koji je vrlo skladna cjelina, isprepliću se vješto staro i novo te suprotno očekivanju, s obzirom da je riječ o Nizozemskoj, prevladavaju tamne boje i jaki koloristički akcenti. Iako je obilno zastupljena siva, onda je u tamnijim nijansama, uglavnom antracit sivoj.

Podovi su u tamnoj nijansi smeđe, dok su akcenti u toploj žutoj, terakota narančastoj i zagasito ružičastoj.

Foto: Funda

Ovakav koloristički odabir daje interijeru starinski štih, kao i toplinu, profinjenost te slojevitost, a tome pomažu uvelike i stropne grede koje su napokon u posljednjoj renovaciji otkrivene i obnovljene. Posebnim ih je učinilo i bojanje u sivu, bijelu i toplu žutu.

Foto: Funda

Najsvjetliji dio kuće je kuhinja, u kojoj prevladavaju prljavo bijela i svijetle drvene površine, dok je ostatak prizemlja u kojem je dnevna zona te gostinjski toalet, u sivim nijansama s upečatljivim akcentima.

Foto: Funda

Na prvoj etaži nalazi se spavaća soba, garderobni prostor te kupaonica, dok su u potkrovlju gostinjska i radna soba.

Foto: Funda

 

Komentari