PRIJE I POSLIJE: transformacija zapuštenog stana od 28 kvadrata za mamu i dvoje djece

Mali stan od svega 28 kvadrata u zgradi građenoj prije 50 godina postao je novi dom tročlanoj obitelji. Pogledajte kako su dizajneri derutni i skučeni prostor pretvorili u funkcioalan i ugodan dom!

 

 


Ukrajinski dizajnerski studio Faino Decor potpisuje projekt preuređenja malog stana koji se nalazi u Kijevu, u zgradi iz 70-godina prošloga stoljeća.

Glavna ideja projekta bila je napraviti  funkcionalan stan za majku dvoje djece od 4 i 5 godina, sa što više mjesta za pohranu i svime što je potrebno za život. Zbog male kvadrature to nije bilo nimalo jednostavno, no dizajneri su doista izvukli maksimum, u što se možete uvjeriti u nastavku.

Kako je nova vlasnica živjela nekoliko godina u Švedskoj, željela je da njezin dom odiše skandinavskim dizajnom, prije svega jednostavnošću i praktičnošću.


NOVI TLOCRTNI RASPORED

Mali prostor koji po kvadraturi spada u garsonijere koja se sastoji od jedne prostorije u kojoj su i kuhinja i boravak i spavaonica, ovdje je funkcionirao kao mali jednosobni stan sa zasebnom kuhinjom.

Ulazni prostor vodio je u kuhinju i dnevni boravak koji su bili povezani balkonom kojeg je prethodni vlasnik pretvorio u lođu te minijaturnu kupaonicu.

Dizajneri su u potpunosti transformirali zapušteni prostor te spojili kuhinju i sobu u jedan otvoreni prostor u kojem se sada nalaze kuhinja, blagovaonica te krevet koji služi i kao sofa te kreveti na kat za djecu.

Foto: Nikita Vlasov

VEĆA I FUNKCIONALNIJA KUHINJA

Micanjem zida koji je dijelio kuhinju od sobe, kao i zatvaranjem vrata koja su iz hodnika vodila u kuhinju te proširenjem na balkon dobio se svjetliji prostor te je dobiveno znatno više mjesta za pohranu.

Budući da je stan malen, dizajneri su odlučili napraviti maksimalan broj svijetlih površina: bijeli zidovi i bijeli ormarići vizualno proširuju prostor i donose prozračnost, što je u stanu koji je malen, a k tome još u prizemlju, iznimno bitno. A kako prostor ne bi izgledao sterilno i dosadno, uz pomoć tekstila i tapeta su stvoreni mali akcenti u boji.

 

Foto: Nikita Vlasov

 


PRIPAJANJE BALKONA

Prvobitna kvadratura stana iznosila je tek 24,5 kvadrata, a projektom preuređenja, dobio je proširenje od 3,5 četvorna metra.

Balkon je bio nepravilnog oblika i vrlo nezgrapan i slabo iskoristiv prostor – sa strane kuhinje njegova širina je bila svega 45 cm. Cijelom dužinom kuhinje i sobe stan se ‘poravnavanjem’ proširio, pa je tako u kuhinju mogla stati i perilica. Našla je idealno mjesto u kutu, a pored nje je ormarić za deterdžente i prljavo rublje.

 

Foto: Nikita Vlasov

 


VIŠE PROSTORA ZA POHRANU

Proširenjem na balkon ostali su stup i spušteni stropovi u prostoru ali su oni vješto iskorišteni kao stilski aduti i elementi koji unose dinamiku. Dnevno-spavaći dio tako je dobio prostor za još jedan garderobni ormar, što je dragocjeno za stančić u kojem žive tri osobe.

 

Foto: Nikita Vlasov

KREVETI NA KAT U NIŠI

Maknut je djelomično i zid koji je dijelio hodnik od sobe, pa se tako dobilo više mjesta za dnevno-spavaći prostor. Niša je u sobi sada manja, a u nju su uvučeni kreveti na kat. Iako su u istom prostoru kao i svi ostali dnevni sadržaji, ipak su na ovaj način dobili mali privatnost.

Prostor iznad i s bočnih strana kreveta koji tijekom dana služi kao sofa za druženje iskorišten je za ormare i police. Savršen dodatni skladišni prostor, zar ne!?

Foto: Nikita Vlasov

 


SJAJNA DOBRODOŠLICA

Skraćivanjem zida u hodniku dobila se mini niša u koju su smješteni ormarić i klupica. Svijetli komadi namještaja i bijela vrata su u kontrastu sa tapetama, koje su najjači koloristički element u stanu. Usto, izazivaju pozitivne emocije i radost što je dobar način za ostavljanje prvog dojma te kada se vlasnica vrati doma s posla.

Foto: Nikita Vlasov

 


IZRAVNAVANJE KUPAONICE

Kupaonica od nepuna tri četvorna metra bila je najzapušteniji dio stana s vrlo neobičnim elementima, poput vijugave cijevi koja je vodila do vodokotlića. Zatvaranjem vrata od kuhinje (pogledajte tlocrt) izravnao se kosi zid te je kupaonica dobila pravilan tlocrt i veću površinu.

Zatvaranje vrata prema kuhinji omogućilo je stvaranje ugradbenog ormara u hodniku (desna fotografija, staklene fronte).

Foto: Nikita Vlasov

TUŠ UMJESTO KADE

Dizajneri su se u kupaonici odlučili za dominaciju bijele boje, s jednim šarenim dodatkom: vintage uzorkom keramike na podovima. Umjesto mini kade stavljen je walk in tuš. Ovakav tuš u ravnini s podom miče ‘barijere’ u prostoru, što je idealno za male kupaonice.

Foto: Nikita Vlasov

 

Komentari