Zavirite u modernistički dom Alicie Keys ispunjen umjetnošću i s pogledom na Tihi ocean

Pogledajte kako su Alicia Keys i Swizz Beatz zajedno s dizajnericom Kelly Behun osmislili dom iz snova

 


Vogue donosi kako se više od desetljeća, Razor House, zadivljujuća vila na litici arhitekta Wallacea E. Cunninghama opisuje se kao “magnum opus”, “arhitektonsko remek-djelo” i “najcool dom u Americi”. No otkako su kupili ovaj modernistički dragulj 2019., Grammyjem nagrađena pjevačica Alicia Keys i njezin suprug, poznati glazbeni producent Kasseem Dean (poznat i kao Swizz Beatz), radije su ga nazvali dom u kojem oni i njihova dva sina, Egypt i Genesis, sada žive.

Foto: Frank Frances

 

 

Objašnjavajući ime kuće (Dreamland), Keys kaže da je ova rezidencija koja gleda na Tihi ocean i za koju se priča da je bila inspiracija za futuristički momački stan Tonyja Starka u filmovima Iron Man, “mjesto za stvaranje snova i i ispunjenje jer za nas je najluđi san čak i biti ovdje.”

Foto: Frank Frances

Arhitekt Cunningham se poziva na riječ skulptura kada ga pitaju o slavnoj rezidenciji. “Svaki zid u ovoj kući, svaki njen djelić je skulptura”, kaže on. “Ovi prekrasni oblici u formi slova S, chevron koji se spušta, zakrivljenosti u prostoru iznad vaše glave. Sličnije je skulpturi nego arhitekturi.”

Foto: Frank Frances

Iako kuća pomalo izaziva strahopoštovanje, Keys je počela zamišljati svoj život tamo tek kad je na poziv prethodnog vlasnika zajedno sa suprogom provela vikend istražujući je. Pjevačica kaže da je tijekom jutarnje meditacije ostala bez riječi prizorom parasailera koji lebde iznad obližnje planine: “U tom trenutku osjećala sam se kao da svjedočim prekrasnoj metafori i željela sam da nikada ne zaboravim koliko smo beskrajni i kako se nezamislivo može dogoditi. Bila sam u potpunosti očarana.”

Foto: Frank Frances

Nakon što su postali vlasnicima Razor Housea što su dugo čekali, par je krenuo u stvaranje vlastitog doma. Ovu važnu ulogu povjerili su dizajnerici interijera Kelly Behun, koja je bila u stalnom kontaktu s Deanom te otkriva: “On živi i diše s tom kućom; on razumije svaki kvadratni centimetar.”

Podignuta 2007. godine, konzolna struktura kuće sastoji se od stakla od poda do stropa, bijelog betona, velikih šetnica, njegovanih dvorišta i lebdećih stubišta. U želji da dom učini više obiteljskim i manje sličnim mjestu u kojem bi živio “superjunak”, Behun je unijela toplinu uvođenjem drvenih elemenata, tepiha od marokanske vune i sjedala presvučenih mekim tkaninama kao je baršun. Paleta se uvelike oslanja na boje koje su u skladu s pogledom – zlatni pijesak, karamel smeđe, boja konjaka. “Interijeri ni na koji način nije napadan; on je jednostavan i bezvremenski”, kaže Behun.

Foto: Frank Frances

Zbirka umjetnina Deana i Keysa, skupljena tijekom 20 godina i ukupno broji više od 1000 djela, opsežna je koliko i zavidna. “Sviđa mi se što 90 posto umjetnosti u kući stvaraju umjetnici koji su nam sada prijatelji”, pohvalio se Dean. “Družimo se s njima, noćili su u našem domu.

U podzemnoj garaži nalazi se flota luksuznih automobila, a kuća ima i vlastiti studio za snimanje. “Ne zovem je špiljom za muškarce, jer ja i moja žena ravnopravno dijelimo prostor”, napominje producent pričajući o ovom dijelu kuće.

Foto: Frank Frances

Cunningham, koji se od tada sprijateljio s obitelji Dean, kaže da “to nije nešto što biste zamislili. Kad pogledate ovakav dom, mislite da ljudi u njemu žive ukočeno – no to nije slučaj. Trče okolo i uživaju.”

Foto: Frank Frances

”Poznati u industriji po svojim legendarnim kućnim zabavama, Keys i Dean izvrsni su domaćini koji često  otvaraju vrata Dreamlanda “Kada čujete pjesmu ili nešto što smo producirali, cilj nam je bio da se osjetite dobro i voljeno. To je ono o čemu se radi u našoj umjetnosti”, navodi Alicia Keys. I dodaje „kada dođete u naš dom, to je upravo ono kako želimo da se osjećate. Želimo da se osjećate voljeno, sigurno, opušteno. Želimo da se osjećate nadahnuto.”

Foto: Frank Frances

Izvor: Arhitectural digest

 

Komentari