OD IDEJE DO FINALA: prijedlog uređenja malog dvosobnog stana u Zagrebu

Već polako ulazi u tradiciju da InDizajn nakon završetka sezone nastoji gledatelje razveseliti tzv. TV specijalom u kojem u 30 minuta pokazuje preuređenje jednog interijera. Ovaj puta će to biti kompletna adaptacija stana od 44 kvadrata kojeg ćete vidjeti na RTL-u u nedjelju, 16. lipnja. A kako izgleda u 3D vizualizaciji, pogledajte u nastavku.

 


Mali stanovi uvijek pobude veliku pažnju. Svi u svome životnom prostoru želimo više kvadrata pa se volimo inspirirati dobrim idejama. Isto tako, mali interijeri su inspiracija za uređenje naših privremenih domova – vikendica i apartmana.

Stoga vjerujemo da će vam novi projekt studija Mirjane Mikulec biti prava poslastica. Tim više jer je o uređenju ovoga stana InDizajn snimio i TV specijal, koji će biti prikazan za nekoliko dana. U nedjelju, 16. lipnja na RTL-u ćete moći vidjeti sve faze koje su uključivale transformaciju stana od 44 kvadrata u širem centru Zagreba.

U prvom članku možete saznati detaljnije uvodne informacije o stanu – željama i potrebama vlasnice, kao i njezinim zahtjevima, te pogledati zatečeno stanje stana:

OD IDEJE DO FINALA: adaptacija malog zagrebačkog dvosobnog stana od 44 kvadrata

Zatečeno stanje / Foto: InDizajn

OGRANIČENI BUDŽET I VRIJEME ADAPTACIJE

Posebnosti ovoga projekta, kojeg su ispred studija Mirjane Mikulec vodili arhitekt Matko Šimić i dizajner Mate Jelavić su bili ograničeni vremenski rok i budžet od 35 tisuća eura. Vrijeme se odnosilo na dva mjeseca, a budžet na sve radove i izmjene u stanu kao i njegovo opremanje. U tome su uvelike pomogli i gotovi komadi namještaja iz Lesnine, za koje nije trebalo čekati dugo vremena.

Izmjene u tlocrtu slijedile su želje vlasnice za micanjem jednog ležaja iz spavaće sobe, više skladišnog prostora u stanu, stolom za šminkanje u spavaćoj sobi te izmjenu nekih pozicija u kupaonici (bojlera i perilice rublja). Tako bi stan bio ugodniji i funkcionalniji te prilagođeniji načinu života i potrebama vlasnice.

Zatečeno stanje / Foto: InDizajn

IZMJENE U TLOCRTU

Prva varijanta promjene tlocrta koja je nastojala odgovoriti na ove zahtjeve je probila budžet, pa je bilo potrebno donijeti neke kompromise. Tako su se smanjile stolarske stavke po mjeri (umjesto velikog ormara, u hodniku je gotova komoda, a iz spavaće sobe se maknuo stolić za šminkanje), a pozicije elemenata u kupaonici se nisu mijenjale.

Kako bi budžet ostao u predviđenom iznosu, zadržane su uglavnom sve pozicije odvoda u kupaonici i kuhinji. Iznimka je manje izmještanje WC školjke. Tako su se uvelike smanjili građevinski radovi. Sanitarije, keramika i armature za kupaonicu nabavljene su u Bauhausu, osim tipke za WC školjku koja je odabrana u TECE-u, dok su ormarići kao i kuhinja rađeni s materijalima iz Elgrada

VIZUALIZACIJA PROSTORA U NEKOLIKO VARIJANTI

Nakon prihvaćanja izmjena u tlocrtnom rasporedu, kako bi se ostalo unutar zadanog budžeta, krenulo se na izradu idejnog rješenja.

Prvotno idejno rješenje mogli ste vidjeti u prvom članku o ovom projektu (OVDJE), a ono je doživjelo nekoliko sitnih izmjena, do konačnog izgleda koje vam prikazujemo u foto galeriji, sasvim na dnu ovoga članka.

Jedna od izmjena odnosila se na akcentni TV zid u dnevnom boravku. U želji za smanjenjem drvenih površina, moderne drvene letvice su maknute, a umjesto njih predložene su tapete iz Magis Walla. Prva varijanta bile su sive tapete, a druga, koja je na koncu i prihvaćena, bila je tapeta nešto upečatljivijeg dizajna, u nježnim pastelnim tonovima. No, i ona je ostala u decentnim okvirima, kako je vlasnica i željela.

 

Druga izmjena odnosila se na kuhinju – raspored visećih elemenata koji su s jedne strane pomaknuti na drugu. Tako se ujedno i oslobodio jedan zid i dobila prozračnost i čistina koju je vlasnica željela.

Ostale promjene odnosile su se na izbor dekora drveta – tamniji je zamijenjen onim svjetlijim kao i zidnih obloga – odabrana je ona u svijetlom i suptilnom dekoru mramora. To je donijelo i drugi, decentniji model nape, ugrađene u element koji je pozicioniran iznad ploče za kuhanje. Napa, kao i svi kuhinjski uređaji, odabrani su u Amici, a prekidači i sklopke u Schneider Electricu.

INSPIRACIJSKA PLOČA

Što se tiče samog izgleda, zadatak je bio dobiti svijetli prostor u neutralnim zemljanim tonovima koji odiše ugodom i toplinom. Kako bi se lakše zamislio prostor i koji će sve elementi, boje i uzorci biti u njemu te kako oni funkcioniraju zajedno, obično se klijentima izradi i moodboard, odnosno inspiracijska ploča. 

Klikom na proizvode ispod moodboarda možete vidjeti modele koje smo predložili:

ogledalo *** sofa na razvlačenje *** prekidač *** iveral za kupaonski ormarić po mjeri *** komoda *** iveral bež dekor *** tapeta *** rasvjeta *** tipka za ispiranje WC školjke


 

Kuhinjski namještaj je, kao i ormarići u kupaoni te garderobni ormari i TV komoda rađeni prema mjeri s materijalima iz Elgrada, jer se tako najbolje iskoristio prostor i sve ukomponiralo u skladnu stilsku cjelinu. Pogledajte klikom na proizvode ispod koje smo koristili za izradu kuhinje. Sudoper i slavina nabavljeni su u Alveusu, a za mirisnu kavu pobrinuo se mali kompaktni caffe aparat DeLonghi.

Paleta bež tonova sjajno je naglašena crnim i srebrnim detaljima što je dalo karakter i poseban stilski pečat kuhinji.

pećnica *** indukcijska ploča za kuhanje *** iveral drveni dekor *** iveral bež dekor *** keramičke pločice bež *** keramičke pločice sive*** slavina *** sudoper *** caffe aparat Rivelia 

 

Komentari