Obilje prirodnog svjetla, bež tonovi i prirodni materijali donijeli su ugodu ovom dvosobnom stanu

Kako bi neki prostor dobio toplinu (a to je ono što svi želimo), to možemo postići i da maksimalno osiguramo dotok prirodnog svjetla i unesemo prirodne materijale.

 


Znatno je jednostavnije kada namještate dom u stambenoj zgradi novije gradnje. Naročito ako je riječ o novogradnji pa ste prvi koji treba useliti u stan – tu adaptacija nije potrebna. A i raspored je uglavnom funkcionalan i praktičan, prilagođeniji suvremenom načinu života. Stoga će mnogima godina gradnje biti jedan od bitnijih kriterija prilikom unajmljivanja ili kupovine stana.

ŽIVOT U STARINSKOM STANU

No, uvijek postoji i manji dio onih koji će se opredijeliti za stariju gradnju, koja seže nekoliko desetaka godina unatrag, pa čak i čitavo stoljeće. Stariji stanovi imaju određeni šarm i to je jedan od razloga zašto se netko opredjeljuje za njih. Visoki stropovi, štukature, veliki prozori i vrata koja su često dvostruka, parket na podovima koji lagano škripi su ono što karakterizira takve stanove.

FOTO: BORGELIN, HISTORISKA HEM

Ovdje je potrebno pristati na neke kompromise poput kružnog koncepta soba, pomalo nelogičnog rasporeda soba za današnji način života ili činjenice da se takvi stanovi trebaju od temelja obnoviti i modernizirati.

FOTO: BORGELIN, HISTORISKA HEM

KUHINJA I BORAVAK NA SUPROTNIM STRANAMA HODNIKA

Stan koji vam predstavljamo primjer je tipičnog starinskog stana. Nalazi se u Stockholmu, u zgradi građenoj početkom 20. stoljeća, bez balkona i s rasporedom u kojem je kuhinja na jednoj strani hodnika, a dnevni boravak na drugoj. Srećom, ovaj stan nema kružni koncept soba, nego se u svaku od njih ulazi s hodnika.

FOTO: BORGELIN, HISTORISKA HEM

KUHINJA NEPRAVILNOG OBLIKA

Odmah do ulaznih vrata je uska mala kuhinja s prozorom koji gleda na dvorište. Kuhinja je nepravilnog oblika, s nišom koja je iskorištena za stavljanje komode. Preko puta niše je jednostavna linijska kuhinja u kombinaciji antracit sive, bijele i uzorka kamena na radnoj plohi i zidu. Nedostatak mjesta za blagovaonski stol nadoknađen je u dnevnom boravku.

FOTO: BORGELIN, HISTORISKA HEM

BLAGOVAONSKI STOL U DNEVNOM BORAVKU

Dnevni boravak bio je dovoljno velik da primi i okrugli blagovaonski stol te da se u njega smjesti sofa, stolić, tabure i komoda s TV-om. Poseban šarm dnevnom boravku daju veliki prozori koji gledaju na ulicu te detalji u toplim zemljanim tonovima, kao i drvene površine u svijetlim i tamnim nijansama.

FOTO: BORGELIN, HISTORISKA HEM

Ostatak stana čine hodnik, kupaonica i spavaća soba u koju se pored kreveta smjestio ormar, komoda za rublje te veliko ogledalo. Hodnik je iskorišten za još jedan garderobni ormar, čime se stan osigurao za pohranu svih potrebnih stvari.

FOTO: BORGELIN, HISTORISKA HEM

 

 

 

 

Komentari