Moderna brvnara na litici za umjetnicu i njezinu obitelj

Vidjevši kakvu je modernu vikendicu u planinama napravila za sebe, Maricel Blum, likovna umjetnica, angažirala je arhitekticu Renée del Gaudio da i njoj napravi modernu verziju brvnare u podnožju Rocky Mountainsa u Coloradu

 

 

Likovna umjetnica Maricel Blum uočila je na naslovnici lokalnog magazina 5280 modernističku kolibu arhitektice Renée del Gaudio i poželjela i sama imati takvu vikend nastambu. Nazvala je arhitekticu i ubrzo su počele suradnju čiji je rezultat prekrasna moderna drvena koliba u podnožju Rocky Mountains u američkoj državi Colorado. Maricel Blum je Kolumbijka koja dio godine provede u domovini, a dio u Floridi i Coloradu, u čije planine se zaljubila dok je bila američka studentica.

Na ovoj posljednjoj postaji najviše voli boraviti tijekom zimskih mjeseci, jer sa svojom obitelji uživa u skijanju kojeg ovdje ima više od pola godine. Stoga je željela stvoriti mjesto u koje će uvijek navraćati, a ne boraviti po hotelima i pansionima. Posebnost kuće je da se nalazi na 3000 metara nadmorske visine.

 

 

Foto: David Lauer / Renée del Gaudio Architecture

 

“Namjera mi je bila napraviti klasičnu brvnaru kao što je imaju i svi drugi ovdje – puno drva i to je to. Ali, kad sam vidjela arhitektičinu kuću, shvatila sam da želim nešto takvo, jednostavno, ali moderno i da moj privremeni dom u Coloradu mora biti otvoren kako bi stalno uživala u planinama. Ta ideja me je vodila dok sam s arhitekticom tražila lokaciju i pronašla je na prekrasnoj litici”, objašnjava vlasnica.

 

Foto: David Lauer / Renée del Gaudio Architecture

Moderna kuća, koja se sastoji od dva objekta – glavnog i malog apartmana za goste, naslanja se odabirom dijela materijala i unutarnjim dizajnom na nekadašnje planinske kolibe koje su nicale na tom području. Obje su ove građevine uzdignute na čeličnim stupovima kako bi se minimalizirao iskop te sačuvala prirodna topografija parcele. Krov je napravljen od pocinčanog čelika s mat površinom, bez bojanja, jer arhitektica nije željela da se krov sjaji.

 

Foto: David Lauer / Renée del Gaudio Architecture

Pročelja su rađena od konusa zrelog bora, istog takvog kakav se uzdiže pored kuće, što je bio odličan odabir jer riječ o nepropusnom materijalu. U kuću su ugrađene fotonaponske ploče, tako da se 100 posto električne energije može opskrbiti solarnom energijom.

 

Izvor: Remodelista

Komentari