SVEGA 45 KVADRATA: u modernom malom stanu sve je isplanirano do posljednjeg milimetra

Zavirite u ovaj moderni interijer inspiriran skandinavskim dizajnom. Adaptacijom je u sve napokon obnovljeno ali i maksimalno iskorišten prostor koji sada izgleda veći nego što zapravo jest

 

 

Cilj ove sveobuhvatne renovacije bio je pretvoriti stan od 45 četvornih metara u moderan, ugodan i svijetao dom te obnoviti sve ono što je dotrajalo. Arhitekti zaslužni za sve ove promjene, Ana Bolaños i Miguel Ángel Naranjo krenuli su od želja vlasnika, ali i prednosti i mogućnosti koje nudi ovakav prostor.

Vlasnici su željeli da se prilikom uređenja obnove kupaonica i kuhinja te podne obloge jer su svi ti dijelovi bili stari i samo djelomično funkcionalni. Također, kako dnevni boravak i kuhinja zauzimaju vrlo malu kvadraturu, htjeli su da taj prostor bude svjetliji. Cijeli interijer općenito je bio dosta mračan, iako vanjskih otvora ne nedostaje.

 

 

 

To se postiglo uvođenjem bijele kao dominantne boje u interijeru te dodavanjem drugih svijetlih neutralnih nijansi – bež i sive. Svi zidovi pobojani su u bijelo, s tim da je jedan zid, akcentni, u spavaćoj sobi, oslobođen žbuke, te je opeka postala površinski sloj. Dizajneri su tako ipak htjeli unijeti toplinu u ovu prostoriju, dok je inzistiranje na bijeloj u cijelom stanu donijelo još i vizualni kontinuitet.

Kako su stropovi viši od standardnih, dizajneri su predložili i stvaranje mezanina iznad spavaće sobe,  do kojeg se dolazi ljestvama. Mezanin je zamišljen kao prostor za odmaranje i opuštanje te smještanje gostiju kada ostanu prespavati.

Foto: Miriam Yeleq

Visoki strop omogućio je u dnevnom dijelu spuštene stropove i ugradbenu rasvjetu što je unijelo dinamiku u prostor s bijelim zidovima i stropovima. Adaptacijom se srušio i zid koji je dijelio hodnik od dnevne zone – kuhinje i dnevnog boravka. Tako hodnik izravno, bez vrata, komunicira s dnevnom zonom, kako bi se dobila svjetlost i dubina prostora.

Kuhinja je iznimno mala, pa je stoga odabrana bijela boja za ormariće, i to bez ručkica. Kako bi se maksimalno iskoristio prostor i osiguralo dovoljno mjesta za skladištenje, postavljeni su visoki ormarići, gotovo do stropa.

 

Komentari