NOVA GENERACIJA KUĆA ZA ODMOR: tri suvremene ljepotice podno Velebita djeluju i više nego impresivno

Iza naziva Concrete Houses krije se mini kompleks kojeg čine tri kuće za odmor podno Velebita s prekrasnim pogledom na otok Pag. Projekt potpisuje poznati arhitekt Davor Mateković i njegov studio Proarh

 

 

Mnogima će se Concrete Houses, tri vikend kuće podno Velebita već na prvi pogled učiniti nekako poznate. Njihov izgled naime podsjeća na jedan prijašnji projekt studija Proarh, Stone House koja je poslužila kao osnova za ove betonske kuće i koja se nalazi u istom mjestu, Lukovu Šugarju.

Prepoznatljiv arhitektonski rukopis Davora Matekovića i njegova studija ogleda se u mini kompleksu kuća na parceli od 1050 četvornih metara, namijenjenih za odmor iz kojih se pogled pruža na more i otok Pag.

 

 

 

 

 

“Kuće se nastavljaju na ideju tradicionalne primorske kuće, zbijenog tlocrta, jasne diferencijacije prostora po vertikali – svaka etaža ima definirane elemente – spavaću zonu, dnevnu zonu, konobu i kuhinju. Svaki pojedinačni kubus odnosno kuća se konzolno nadvija nad privatni vanjski prostor“, navode arhitekti iz studija Proarh.

 

Foto: Damir Fabijanić

 

Posebnost ovih triju individualnih kuća prije svega jest izvedba u natur betonu grube teksture dobivene uporabom sitno daščane oplate gdje su jednako tretirani zid i krov. U tom smislu na moderan, minimalistički način kuće daju odgovor na kameni okoliš u kojem se nalaze kao i surove vremenske uvjete kojima su izložene. Pored toga, sivi natur beton je ovdje i suvremena asocijacija na sivilo paških goleti što se naziru u daljini.

Foto: Damir Fabijanić

 

Dodatna specifičnost je da se nalaze na kaskadnom terenu, a sasvim nadomak obali te da svaka od njih ima i vlastito dvorište odnosno terasu s bazenom.

 

Izvor: Studio Proarh

Komentari