DIVNIH 40 KVADRATA: skandinavska jednostavnost s daškom profinjenosti i elegancije

Idemo u Pariz, u mali dvosobni stan od 40 kvadrata čije uređenje potpisuje Pierre Petit iz studija Daaa. Nakon sveobuhvatne adaptacije, prostorom caruje jednostavnost i praktičnost, ali i elegancija

 


Malo je bilo potrebno da se zaljubimo u ovaj mali dvosobni stan u Parizu. Savršeno jednostavan i svakodnevan, a tako profinjen i privlačan! Za ovakav dojam zaslužan je Pierre Petit iz studija Daaa koji potpisuje projekt uređenja, kao i visoki stropovi te prekrasni francuski balkoni. Da bi stan ovako izgledao, bila je potrebna temeljita adaptacija.

Vlasnici, mladi par, željeli su potpuno obnoviti stari derutni stan od 40 kvadrata koji su kupili jer vole stare zgrade i duge vanjske otvore po kojima je Pariz poznat.

 

Foto: Meero / Atelier Daaa

Zatečeni tlocrt nije se sviđao vlasnicima te su poželjeli veću funkcionalnost, prozračnost i osvjetljenost svih prostorija. Kuhinja je bila vrlo mala, kao i hodnik, koji usto nije imao svjetla. Problem se riješio micanjem zidova koji su dijelili hodnik i kuhinju te kuhinju od dnevnog boravka.

Kuhinja se proširila i na dio gdje je bila mala kupaonica. Ona je sada premještena odmah na ulaz, gdje se nalazio gostinjski toalet.

Foto: Meero / Atelier Daaa

Otvaranje kuhinje i hodnika stvorilo je fantastičan dojam prostornosti – odmah po ulasku pruža se pogled na dnevni boravak s jedne te kuhinju s druge strane. Kuhinja i hodnik sada su odijeljeni donjim kuhinjskim elementima te staklenom stijenom koja je naslonjena na njih i ide do plafona. Ulazni prostor odnosno cijeli zid oko vrata koja vode u kupaonicu iskoristio se za ugradbene ormare i police.

Kuhinja u obliku slova U i sada je nevelik prostor, ali je funkcionalna i ima sve potrebno: ormariće za pohranu, perilicu rublja i posuđa, pećnicu, mikrovalnu pećnicu, ploču za kuhanje i dovoljno radne površine za pripremu hrane.

Foto: Meero / Atelier Daaa

Dnevni prostor sastoji se od malog kutka za blagovanje s mini stolom, idealnog za malu kvadraturu te sofe sa stolićem i tv zidom. Cijelu priču zaokružuje pravi stilski akcenti – obnovljeni starinski kamin. Naime, da bi izgledao atraktivnije i da bi se sakrio staromodni mramor, izvorni je kamin prebojan u sivu nijansu te se tako uklopio u kolorit stana.

Foto: Meero / Atelier Daaa

Iz dnevnog boravka ulazi se u jednostavnu i modernu spavaću sobu koja ima osnovne elemente – krevet i komodu te bijeli ormar od zida do zida pa se zbog toga čini većom nego što jest.

 

 

Komentari