ZAGREBAČKI DOM ZA MAMU I BEBU: uspjela kombinacija skandinavskog stila i minimalizma

Vodimo vas u prostrani stan u sjevernom dijelu Zagreba koji je vlasnica sama uređivala. Prvotni plan je bio samo obnoviti parkete, no preuređenje se proširilo na zidove, novi namještaj, kupaonicu, kuhinju…

 

 

Sjeverni dio Zagreba ispunjen je sve više urbanim vilama koje kriju zanimljivo i lijepo uređene interijere. Zavirili smo u jedan takav koji se nalazi između Šestina i Sv. Duha a u kojem žive mlada mama i njezina beba. Ovo je njihov drugi dom, budući da im je stalna adresa London, gdje vlasnica radi.

Zagrebački dom prostire se na 90 četvornih metara i sastoji od dnevnog prostora – boravka s blagovaonicom i kuhinjom, glavne i dječje spavaće sobe te radno-gostinjske sobe i kupaonice. Stanu pripadaju i dva balkona.

 

Foto: Privatni album

UREĐENJE SE DOGODILO NEPLANSKI

Kako voli dizajn i uređivanje interijera, prilikom useljenja odlučila ga je preurediti, jer je željela da prostor bude usklađen s njezinim estetskim preferencijama.

“Uređenje se dogodilo potpuno neplanski: došla sam na jedan kraći (barem sam tako prvotno planirala) period u Hrvatsku te uselila u stan koji je dotada bio u najmu. Prvo su me zasmetali parketi koji su bili stari, sjajni i već narančasti. Tako da sam njih dala pobrusiti i nauljiti“, otkriva vlasnica koja je koncept uređenja sama osmislila.

Foto: Privatni album

ORMARI U HODNIKU KAKO BI SE RASTERETILE SPAVAONICE

Priča o preuređenju krenula je od obnavljanja parketa, nastavila se uređivanjem zidova a završila na kompletnom preuređenju, koje je, pored boje na zidovima, novog namještaja, ugradbenih ormara u predsoblju, kupaonice i kuhinje uključivalo i izmjene u tlocrtu.

Vlasnica je odlučila proširiti usku i dugačku kuhinju spajajući ovaj prostor s predsobljem, sanitarnim čvorom i smočnicom.

Foto: Privatni album

ORIGINALNI DETALJI

“Nakon uređivanja parketa trebalo je nešto staviti i na zidove – tako sam se dala u izradu vizualizacija matematičkih modela koji sada vise u dnevnom boravku te naručila slike Mirne Sišul za spavaću sobu. Zatim sam uredila spavaću sobu te nakon nekog vremena spontano uredila i radnu, koja je do tada bila ‘soba viška’“, govori vlasnica.

Foto: Privatni album

PROŠIRENJE KUHINJSKOG PROSTORA

Dolazak trudnoće potaknuo je uređenje dječje sobe, a na kraju je red došao i na uređenje kupaonice te proširenje kuhinjskog prostora. Izgled prekrasne moderne kuhinje koja je kombinacija drveta i crne vlasnica je sama osmislila.

Ona možda na prvi pogleda odudara od ostatka dnevne zone s kojom je povezana velikim otvorima, no ta načelna različitost vrlo dobro funkcionira, budući da je inspirirana skandinavskim stilom i minimalizmom.

Foto: Privatni album

DOMINACIJA NEUTRALNIH TONOVA

U cijelom stanu dominiraju neutralne svijetle i tamne nijanse bijela, siva, bež i crna, jednostavne i ravne linije a sve je oplemenjeno pomno odabranim detaljima.
„Uređenje se nije odvijalo kao planski projekt s centralnom idejom vodiljom, nego potpuno neplanski. No mislim da su stilski prostorije ipak povezane. Na samom kraju, uredila sam jedan od balkona“, ističe vlasnica dodajući kako je željela prostor u kojem se osjeća ugodno, a to najbolje, kako kaže, postiže pomoću minimalizma. Skandinavski stil dogodio se usput.

Foto: Privatni album

SKANDINAVSKI STIL SE NAMETNUO SAM PO SEBI

Skandinavski stil nisam planirala, ali s obzirom na to da sam 13 godina živjela u zemljama sjeverne Europe, samo se dogodio. Nisam u tome trenutku razmišljala o njemu kao skandinavskom stilu, nego samo o skladnom, prirodnom stilu koji mi se sviđa“, ističe vlasnica dodajući kako je u uređenju uspjela manje-više ostvariti sve svoje želje.

Namještaj u stanu je kombinacija gotovog, rađenog po mjeri i komada koje je poput kuhinjskog stola sama izradila.

Foto: Privatni album
Komentari