Mali stan koji ima sve: nedostatke je pretvorio u prednosti i postao pravi chic interijer

Ovaj mali dvosobni stan iskoristio je nedostatke – skučenost i nepravilan tlocrt na najbolji mogući način i pretvorio ih u prednosti. Rezultat je izvrsno uređen stan koji ostavlja ugodan i uredan dojam, što je i bila želja vlasnika

 

 

Mali, šarmantan i neobičan – prvi je dojam pri pogledu na ovaj stan u Madridu. Njegovo uređenje potpisuje arhitektica Ana Escribano Fernández, koja je prostoru donijela posve novi koncept, u nastojanju da zadovolji zahtjeve vlasnika. Oni su željeli da se prostor bolje iskoristi te da odaje dojam ugode i urednosti. Arhitektica je predložila novi tlocrtni raspored prema kojem je u nepravilni i veliki hodnik izmjestila malu kuhinju te ju od dnevne sobe djelomično odijelila gipsanim zidom, dok je u prostoru bivše kuhinje osmislila spavaću sobu. Pored male kuhinje smjestila se mini kupaonica nepravilnog oblika, od svega 3 četvorna metra.

Kako je kuhinja mala te nema mjesta za blagovanje, prostor dnevne sobe postao je bogatiji za taj sadržaj. No, kako bi onda centralna prostorija u domu bila tijesna i zagušena namještajem, njoj se pripojila lođa.  Tako se granica dnevne sobe pomakla sve do ograde lođe. Prostor lođe vizualno je od ostatka prostora odijeljen policama te služi kao kutak za čitanje i uživanje u pogledu kroz velike otvore pod poda do stropa zahvaljujući kojima cijela prostorija ima dovoljno prirodne svjetlosti. I moguće je iz ostatka prostorije imati pogled na okoliš, budući da ispred i s bočne strane zgrade nema drugih građevina.

 

Arhitektica Ana Escribano Fernández/ Foto: ElMueble

 

“Svjetlost je bila jedna od boljih stavki u stanu, kako u dnevnoj sobi tako i kuhinji, pa sam željela to iskoristiti. Ugradili smo lođu u dnevni boravak i tako prigrlili svjetlost koja dolazi preko velikih prozora. Ostavili smo spušteni strop i stup radi statike te ih presvukli u beton i napravili dijelom od njih elemente za policu, kako bi dali poseban štih prostoru”, navodi arhitektica koja se u određenju stila poslužila miksom rustike, klasike i skandinavskog stila. Bazu interijera čine bijela i bež boja, a posebnim ga čine akcenti kao baršunasti tabure i stolica te komoda u boravku, luster u blagovanju, noćni ormarić, zidne police i tepih u spavaćoj sobi te sjajne crno-bijele pločice u kupaonici.

 

Komentari