35 SJAJNIH KVADRATA: mali stan u središtu grada donosi atmosferu apartmana na obali

Prilikom uređenja ovog malog stana od 35 četvornih metara u centru Pariza, dizajnerica Marianne Evennou željela je da on bude odraz karaktera njegove vlasnice Sabine.

 


Francuska dizajnerica Marianne Evennou uspjela je ovaj mali stan u poznatoj pariškoj četvrti Marais učiniti ne samo funkcionalnim, nego i udobnim, elegantnim i ženstvenim. K tome, prostor je savršeno iskorišten te ima karakter.

Dizajnerici je bilo bitno da stan bude odraz karaktera njezine klijentice Sabine koja voli originalne i spontane interijere a usput je i velika ljubiteljica slatkog. Na svaki susret s dizajnericom dolazila je s marcipanom iz svoje omiljene slastičarne. Prvi put je marcipan bio plav, zatim ružičast i, na kraju, pistacija u finalu – te boje čine osnovu sheme boja u ovom interijeru.

Foto: Grégory Timsit

Interijer od 35 četvornih metara nalazi se na posljednjem katu stare kuće iz 18. stoljeća koja je kasnije pretvorena u stanove. Sada je stan potpuno redizajniran te su se napokon uklonili svi mračni kutci i male sobe.

Nakon što su zidovi srušeni, prostor se ispunio svjetlosti koja je dopirala kroz krovne prozore. U stanu sada postoje pregrade, ali su puno transparentnije pa ne sprečavaju dotok svjetlosti.

Foto: Grégory Timsit

Kuhinja, dnevni boravak i spavaća soba odvojene su metalnim pregradama s ostakljenom gornjom stranom. Zahvaljujući prozirnom staklu nestaju granice između prostorija, a kada vlasnica stana poželi izolirati spavaću sobu, dovoljno je razmaknuti platnene zavjese.

Foto: Grégory Timsit

Sobe su odvojene ne samo metalnim pregradama, već i različitim podnim oblogama. Za kuhinju su odabrane cementne pločice koja djeluju kao tepih, a aćoj sobi, blagovaonici i dnevnom boravku na podu je bijelo lakirani parket “riblja kost”.

Foto: Grégory Timsit

Tkanine i tapete korištene za kreiranje interijera, dizajnerica definira kao “promišljanje duha osamnaestog stoljeća”. Drvene grede, okrečeni parket i pastelne cementne pločice spajaju prošlost sa sadašnjošću i stvaraju laganu, ljetnu atmosferu u stanu koji nalikuje apartmanu ili staroj kući na obali.

Foto: Grégory Timsit
Komentari