ŠARMANTNA JEDNOSTAVNOST: jednosobni stan s odvojenim prostorom za spavanje

Kako nam većini nedostaje kvadrata u životnom prostoru pa je uređenje sve samo ne jednostavno, inspiracija je uvijek dobro došla! Stoga zavirite u ovaj jednostavno, ali fantastično uređen stan od 37 kvadrata!

 

 


Malih prostora nikad dosta, zar ne? Čak i kada imamo dom veće ili dovoljne kvadrature pa ne tražimo inspiraciju za svoj životni prostor, u one skučene uvijek svi rado zavirimo. Mali prostori – stanovi, kuće, apartmani ili vikendice uvijek imaju posebnu draž, unatoč nedostatku potrebnih kvadrata.

 

Foto: Anders Bergstedt

Takav je i jednosobni stan u Stockholmu koji vam ovaj puta predstavljamo. Mala kvadratura, ali puno šarma, stila i praktičnosti – tako bismo mogli opisati u nekoliko riječi ovaj interijer koji se zgradi u Göteborgu, građenoj daleke 1934.

Foto: Anders Bergstedt

Riječ je prostoru površine 37 četvornih metara unutar kojega su vlasnici željeli stvoriti odvojeni dio za spavanje. Opcija seljenja kuhinje u dnevni boravak, kako bi se u njoj mogla napraviti mala spavaća soba vlasnicima je bila neprihvatljiva, pribjeglo se jednostavnijem i znatno povoljnijem rješenju.

Kuhinja je, uz male preinake, ostala na staroj poziciji, a unutar dnevnog boravka stvorio se odvojeni dio za krevet.

Foto: Anders Bergstedt

Seljenje kuhinje ili primjerice kupaonice u neku drugu prostoriju u interijeru je prilično skupo jer zahtijeva i dovođenje novih instalacija u taj prostor.

Foto: Anders Bergstedt

Jedina intervencija vezana za kuhinju bilo je micanje zida i vrata koji su je dijelili od dnevnog bravka. Dodatni zahvat bilo je postavljanje metalno-staklene pregrade koji je odijelio spavaći kutak od boravka. Privatnost ovoga dijela može se postići navlačenjem suptilinih bijelih zavjesa stavljenih duž bočne strane kreveta.

Foto: Anders Bergstedt

Krevet se ovako povezao s garderobnim prostorom, ugradbenim ormarom koji se nalazi iza ležaja. U dnevnoj sobi nalazi se i radni kutak, smješten uz zid nasuprot krevetu, dok se u sklopu kuhinje, uz prozor, nalazi okrugli blagovaonski stol sa stolicama.

Foto: Anders Bergstedt

Dnevni prostor uređen je neutralnoj svijetloj paleti s kolorističkim akcentima u tonovima breskve i puderasto-ružičaste, a u ostatku stana – kuhinji i kupaonici dominira bijela boja.

Foto: Anders Bergstedt
Komentari