Kompletna renovacija starog stana: maksimalno iskorišten prostor od 34 kvadrata

Mali stan od 34 m2 koji se nalazi u zgradi iz 30-ih godina prošlog stoljeća imao je veliki potencijal, ali zahtijevao je potpunu rekonstrukciju jer njegova površina nije bila optimizirana.

 


Na periferiji Pariza u zgradi iz 30-ih godina prošloga stoljeća nalazi se mali stan površine 34 četvorna metra. Vlasnik se odmah odlučio za njega, tim više jer je vidio veliki potencijal u njemu i način da u malom prostoru zadovolji sve svoje potrebe.

Prije uređenja stan se sastojao od mini hodnika, kupaonice, toaleta, jedne sobe i kuhinje, a kompletnom renovacijom napravljene su neke izmjene u tlocrtu i zamjene prostorija. Unatoč ograničenom budžetu od 35 000 eura (bez kućanskih aparata, namještaja i dekoracija), dizajnerici Charlotte Gille iz studija Happy Pog pošlo je za rukom ostvariti sve želje vlasnika.

A ona se prije svega odnosila na odvojenu spavaću sobu, spremište i mjesto gdje bi mogla raditi na daljinu.

Foto: Aurélie Deglane, Wonderland Photography

Zahvaljujući tome što u stanu nije bilo nosivog zida, kupaonica i kuhinja zamijenile su mjesta pa je između sadašnje kuhinje i sobe srušen zid kako bi se dobio otvoren dnevni prostor. Stari toalet je reduciran i pretvoren u ormar za skladištenje. Stara kada od lijevanog željeza je zadržana, renovirana i prenesena u novu kupaonicu.

Foto: Happy Pog
Foto: Happy Pog

Dio dnevnog boravka je odvojen drveno-staklenom pregradom i pretvoren u minijaturnu spavaću sobu u kojoj je samo ležaj s policama i ormarićima. Tapete prekrasnog motiva prirode daju romantičnu atmosferu spavaćem kutku, a zavjese privatnost i reduciranu količinu svjetlosti, kada je to potrebno.

Foto: Aurélie Deglane, Wonderland Photography

U dnevnom boravku napravljena je velika polica za knjige, koja omogućuje odlaganje knjiga, izlaganje ukrasa te mali sklopivi radni stol koji se može zatvoriti kada vlasnica ne radi.

Foto: Aurélie Deglane, Wonderland Photography
Foto: Aurélie Deglane, Wonderland Photography

Prostor je maksimalno iskorišten pa je spremište prisutno u svakom kutku: u uzglavlju i iznad kreveta, ispod kreveta, u dnevnom boravku zahvaljujući biblioteci, u kuhinji, u kupaonici (perilica rublja je skrivena u ormaru pored umivaonika) ali i u ulazu gdje su dva ugradbena ormara za odjeću – jedan je s bijelim frontama a drugi u kombinaciji plave s drvenim letvicama.

Foto: Aurélie Deglane, Wonderland Photography

Ova plava boja se može naći u različitim nijansama po cijelom stanu. Zidovi su obojani toplom bijelom bojom, toaletni prostor omeđen je tapetama, kao i uzglavlje. Ista plava korištena je za stražnju stranu police za knjige i uzglavlje kako bi se stvorila povezanost između ove dvije prostorije otvorene jedna prema drugoj.

Foto: Aurélie Deglane, Wonderland Photography

 

Komentari