ADAPTACIJA U POTKROVLJU: odvajanjem dviju podstanarskih soba stvoren je stančić od 41 kvadrat

Vlasnici su odlučili adaptirati derutni stan u potkorvlju, u kojem su godinama živjeli podstanari studenti. Podijelili su ga na dva dijela i napravili dva mala stana. Predstavljamo vam jedan od njih, površine 41 četvorni metar.

 


Dvije studentske sobe u nekoć podstanarskom stanu u Parizu, prema želji vlasnika, odijeljene su od ostatka stana i od njih je napravljen mali stan od 41 kvadrat. Novonastali stan u potkrovlju ima sve potrebno za život jedne do dvije osobe. Pogledajte kako je stan izgledao prije preuređenja koje potpisuje studio Ameo Concept.

Foto: Agathe Tissier

Veća soba pretvorena je u malu dnevnu zonu od 25 kvadrata. Veliko ograničenje, iako izgledaju vrlo atraktivno, prostoru su predstavljale kosine. Kako je krov spušten bilo je potrebno osigurati maksimalan ulaz prirodnog svjetla u prostor. Stoga prostorija nema zavjesa, a korištena je neutralna svijetla podloga kako bi prostor izgledao većim i prozračnijim.

Foto: Agathe Tissier

Kako se ne bi zagušio prostor s puno namještaja, nisu stavljeni viseći elementi u kuhinji nego je umjesto njih polica. Pored toga, police umjesto ormarića je jedan od vrućih kuhinjskih trendova pa izgleda vrlo atraktivno. Donji elementi nude dovoljno mjesta za pohranu te smještanje perilice i pećnice.

Foto: Agathe Tissier

Kako bi prostor izgledao originalno i dinamično, što je teško postići ako su u njemu samo svijetle neutralne nijanse i ravne linije, arhitekti su se malo poigrali bojama te unijeli plave nijanse. Najveća odvažnost dogodila se na kuhinjskom zidu gdje je napravljen reljef od keramike i zlatnog premaza.

Foto: Agathe Tissier

Ostatak dnevne zone čine blagovaonica s malim okruglim stolom te dnevni boravak. Zid je vješto iskorišten za police s dekoracijama, a povišeni dio je iskorišten za podest koji funkcionira i kao niska polica. Prostor je vješto iskorišten, pa je sofa okrenuta prema prozoru tako da nudi pogled na vizure grada.

Foto: Agathe Tissier

Foto: Agathe Tissier

Druga, manja soba, koja je osim spavaće imala i ulogu kuhinje, transformirana je do neprepoznatljivosti. Pretvorena je u spavaću sobu iz čijeg se kreveta pruža također divan pogled na grad. Kosine su dobro iskorištene, naročito niše koje su nastale od njih.

Kod kreveta su napravljene police koje imaju ulogu i noćnog ormarića, dok je radijator, radi estetike, skriven unutar drvene maske rađene po mjeri.

Foto: Agathe Tissier

Niša u drugoj kosini, gdje je nekad bila kuhinja iskorištena je za ugradbeni garderobni ormar. Kako bi se stvorio dojam prostornosti, na fronte ormara stavljena su ogledala.

Foto: Agathe Tissier

Mini toalet malo je proširen na dio hodnika kako bi se mogla odvojiti zona za tuširanje koja sada ima više prostora i znatno je praktičnija.

 

Foto: Agathe Tissier

 

Komentari