TRANSFORMACIJA U POTKROVLJU: od spavaće sobe do stančića od 32 kvadrata

Spavaća soba u potkrovlju s ulaznim prostorom postala je mali funkcionalni stan od 32 kvadrata koji ima sve potrebno za život jedne ili dvije osobe. Inspirirajte se za osmišljavanje svoga malog doma, vikendice ili apartmana za najam!

 

 


Potkrovlje obiteljske kuće sastojao se od samo jedne veće spavaće sobe te ulaznog prostora. Vlasnici su odlučili prenamijeniti taj prostor i pretvoritit ga u mali zasebni stan. Spajanjem ulaznog hodnika i spavaće sobe dobiven je prostor od 32 četvorna metra koji ima sve potrebno za život jedne ili dvije osobe.

Također, ovaj stančić je sjajna inspiracija za sve koji uređuju svoju vikendicu ili apartman na moru jer pršti dobrim idejama i pokazuje kako se maksimalno može iskoristiti svaki centimetar. Također, stan je izvrstan primjer kako u 32 kvadrata dobiti i zasebnu spavaću sobu.

 


Sada se, nakon adaptacije u stan ulazi direktno u dnevni prostor u kojem su kuhinja u obliku slova L, blagovaonski stol i stolice te mini boravak sa sofom i policom s tv-om. Iz dnevnog prostora se ide u spavaću sobu, a iz nje u mini kupaonicu.

Spavaća soba odijeljena je od dnevnog prostora pregradom od gipsanog zida i stakla. Gornji stakleni dio omogućio je više prirodnog svjetla i prozračnosti što je stvorilo vizualni dojam većeg prostora.

Foto: Pepa Oromi

No, pored dodatnih pregrada u prostoru, bile su potrebne preinake na stropu. Srušen je spušteni strop i otkrvene grede, koje su onda obojene. Tako se, iako je novi stan malen, dobila visina i osjećaj prostora.

Toj prostornosti uvelike doprinosi i odabir neutralnih svijetlih nijansi, prije svega bijele.  Za sve to zaslužan je arhitekt Rafael Fullani, a za konačan dojam stilistica Gabriela Conde.

Foto: Pepa Oromi

Dnevni prostor zauzima površinu od 16 kvadrata, a police za knjige i kuhinjski namještaj dizajnirani su do posljednjeg milimetra što je stvorilo kompaktan no visoko funkcionalan prostor sa sjajnim rasporedom.

Spavaća soba ima dva osnovna elementa – krevet i ugradbeni ormar s jednim kupaoničkim dodatkom: umivaonikom s policama za odlaganje. U nastavku je kupaonica s tuš kabinom, opremljena vrlo jednostavno i moderno.

 

Komentari