Prijedlog uređenja stana u središtu Zagreba studija Mirjane Mikulec donio je još jednu spavaću sobu

Predstavljamo vam novi projekt studija Mirjane Mikulec, idejno rješenje starinskog stana u središtu Zagreba. Klijent je stan površine 71 kvadrat namijenio za najam i njegova želja je bila stvaranje dodatnog prostora za spavanje.


Starinski stanovi imaju svoj neporecivi šarm i prednosti poput visokih stropova i u pravilu velikih prozora te dvostrukih sobnih vrata, drvenih podova… no i nekih nedostataka. Jedan od bitnijih je nelogičan raspored, koji je pomalo u neskladu s današnjim stilom života. Drugi nedostatak su velike prostorije koje se tijekom neke adaptacije uglavnom podijele na dvije, pa čak i više njih.

Upravo s tim zahtjevom obratio se vlasnik starograđanskog stana u središtu Zagreba, kojeg je namijenio za najam, studiju Mirjane Mikulec.


STAN OD 71 KVADRAT

Cilj je bio stvoriti funkcionalniji i bolje iskorišten prostor unutar površine od 71 kvadrat koja je obuhvaćala dnevni boravak, dvije spavaće sobe, kupaonicu, hodnik, toalet i balkon. Cjelokupno uređenje trebalo je biti podređeno osnovnoj svrsi najma. Tako bi se povećala njegova vrijednost na tržištu najma.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

PREGRAĐIVANJE DNEVNOG BORAVKA

Želja klijenta, kako nam je otkrila Melisa Arfadžan Dževlan, arhitektica koja je vodila projekt ispred studija Mirjane Mikulec, bila je da se veliki dnevni boravak preuredi pregrađivanjem. To bi donijelo još jednu prostoriju za spavanje. Dodatna spavaća soba nalazila bi se na mjestu nekadašnje blagovaonice. Kako se vlasniku svidjela ideja odvajanja spavaće sobe staklenom pregradom, ista je i uključena u prijedlog uređenja.

Tako je dnevni boravak ukupne površine 33 kvadrata pregrađen na dva dijela u kojem je za njega ostalo 22 kvadrata, a za novostvorenu spavaću 11 kvadrata.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

BLAGOVAONICA U DNEVNOM BORAVKU

Projektom idejnog rješenja kojim se klijentu predlažu dobivanje dodatne prostorije, novi raspored, pozicije namještaja i stil obuhvaćena je i postojeća spavaća soba od 12 kvadrata te kupaonica od 2,45 m2. K tome je, na prijedlog arhitektice, u novom dnevnom boravku osmišljena i blagovaonica, što je vlasnik prihvatio.

Budući da je zauzimala nepotrebno veliku površinu, blagovaonica je svoje mjesto ustupila novoj spavaćoj sobi. Svoju novu poziciju je pronašla, sasvim logično, u dnevnom boravku.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Kako je jednostavna bijela kuhinja bila u dobrom stanju i vlasnik je bio zadovoljan njezinim izgledom ona je izuzeta iz prijedloga uređenja. Podovi se također nisu dirali kao ni hodnik i toalet, dok je za dio zidova predložena bež boja. Od namještaja zadržan je jedino ormar u spavaćoj sobi jer je imao prihvatljiv dizajn i zatečen je u dobrom stanu.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

UREĐENJE U BOJAMA PIJESKA

Što se tiče stila, vlasnik je arhitektici dao odriješene ruke uz malu želju za svjetlijim bojama, naročito onim tonovima koji podsjećaju na pijesak, pa je stvoren interijer u japandi stilu s kombinacijom Art Decoa.

Svijetle bež nijanse u spoju s drvenim površinama i zemljanim tonovima koji dolaze kao akcenti doprinijeli su stvaranju pročišćenog ali toplog prostora u kojem je ugodno boraviti. Dok u dnevnom dijelu i spavaćim sobama vladaju bež i zemljani tonovi, kupaonica je nešto hladnija i suzdržanija u koloritu – tamo bijela i siva vode glavnu riječ.

 

 

 

Komentari