Mali veseli stan od 23 kvadrata: osvaja dobrim idejama, organizacijom prostora kao i izborom boja

I vi imate mali stan, vikendicu ili apartman na moru? Na primjeru uređenja interijera od 23 m2 možete vidjeti kako dobiti funkcionalan i estetski privlačan prostor koji ima sve što je potrebno za život.

 


Vlasnici stana nedavno su u potpunosti obnovili svoj životni prostor u suradnji s dizajnerima Ilonom i Andrejem Orehovski. Cilj je bio ne samo učiniti interijer ljepšim, nego i funkcionalnijim. Budući da je prostor površine svega 23 četvorna metra, bilo je potrebno iskoristiti svaki centimetar i osigurati dovoljno prostora za pohranu.

Budući da je prostor vrlo skučen, bilo je nemoguće promijeniti raspored. Mali hodnik vodi do kupaonice i sobe. Glavna soba podijeljena je u dvije zone: kuhinju i dnevnu sobu, koja se navečer pretvara u spavaću sobu. U kuhinji je napravljen šank koji služi kao prostor za odlaganje, kuhanje i stol za blagovanje.

Foto: Maksim Maksimov

Posebno je izazovno za dizajnere bilo projektiranje dnevnog dijela sobe. Sve dimenzije su morale biti usklađene do centimetra, budući da bi se je trosjed u rasklopljenom stanju praktički nalijegao na TV komodu. Stoga je naručena nova komoda po mjeri čiji izgled su osmislili dizajneri.

Od postojećeg namještaja u stanu su zadržana dva ormara i kuhinja. Kako im je u stanu nedostajalo boja, dizajneri su se pobrinuli da one budu više zastupljene i da ne dominiraju neutralni svijetli tonovi, iako je stan malen.

Naime, u malim prostorima dizajneri obično preporučuju neutralne svijetle nijanse. One su ovdje baza na podovima i zidovima, kao i na većim komadima namještaja. Iznimka su jedino svjetlozelena sofa i tirkizna TV komoda koje čine super koloristički spoj.

Foto: Maksim Maksimov

Kako je balkon ustvari kompletno zatvorena lođa u kojoj je kutak za odmor te radni stol, dizajneri su umjesto klasičnih balkonskih vrata stavili velika staklena s crnim metalnim profilima, koja su vrlo popularna u interijerima.

Foto: Maksim Maksimov
Komentari