VESELO I FUNKCIONALNO: mali šareni dvosobni stan od samo 37 kvadrata

Jednosoban stan u stambenoj zgradi u Vili Mariani, jednom od ljepših kvartova u São Paulu, pretvoren je intervencijom arhitektonskog studija Studio 92 Arquitetura u funkcionalan dvosobni stančić

 

 


Sve češći su zahtjevi za promjenom tlocrta u jednosobnim ili dvosobnim stanovima, a sve kako bi se dobila dodatna prostorija za spavanje. U jednosobnim stanovima obično se prostor hodnika, čiji se zidovi sruše prema boravku pretvori u kuhinju, a kuhinja u spavaću sobu.

U ovome stanu od 37 kvadrata u São Paulu kuhinja se doista izmjestila, ali u prostor dnevnog boravka, a prazni prostor prenamijenjen je u spavaću sobu. Kako bi prostor dnevne zone bio dovoljno prostran za sve potrebne sadržaje, pripojena mu je lođa.

Foto: Natalia Artaxo

Sve ovo posljedica je želje vlasnika da ima zasebnu prostoriju za spavanje. Za to je bio zadužen brazilski Studio 92 Arquitetura, koji je donio i kompletan prijedlog uređenja, koji su vlasnici prihvatili.

Površina je ovim novim rasporedom prostorija maksimalno iskorištena, a osnova u neutralnim tonovima stvorila je dojam prostornosti.

Foto: Natalia Artaxo

U skladu s podnebljem i kulturom, uneseno je puno zelenila te živahne i tople boje na neutralnu osnovu sive i betona. Najveći koloristički akcent svakako je hodnik u jarko ružičastoj koja povezuje kao topla spona spavaću sobu s dnevnom zonom.

 

Izvor: Casavogue

Komentari