MALI DVOETAŽNI STAN: 47 kvadrata topline, originalnih rješenja i vintage atmosfere

Oduševio nas je mali dvoetažni stan koji se skriva u bivšoj industrijskoj zgradi u Malmöu u Švedskoj. Posebnu ljepotu daju mu upravo izvorni visoki prozori koji su unijeli obilje svjetla u prostor

 


Stara industrijska zgrada od tamne opeke u Malmöu, građena 1935. i pretvorena u stambenu, krije prekrasan stan od 47 kvadrata. Riječ je interijeru koji je iskoristio činjenicu da je riječ o industrijskom pogonu, pa je koncipiran kao dvoetažni stan, u kojem gornja etaža ima punu visinu.

 


U donjoj etaži odmah na ulazu ukazuje se veliki dnevni prostor u kojem su kuhinja, blagovaonski stol sa stolicama te dnevni boravak. U donjoj etaži nalazi se i kupaonica. Hrastove stepenice vode do druge etaže gdje se nalazi spavaća soba, u kojoj dominira crna boja. No, kako su zadržani veliki i lijepi vanjski otvori, ovaj dio stana dobiva dovoljno svjetlosti.

Foto: Fantastic Frank

Dramatičan i barokni ugođaj ovoga dijela stana kojeg donosi crna boja u suprotnosti je s donjom etažom u kojoj prevladava svijetla baza s dodanim veselim i vedrim i dinaimčnim akcentima u žutoj, ružičastoj i pastelno zelenoj.

No, zajedno etaže donose neobičan i originalan spoj, što se naročito ogleda u odabiru dizajna i boja u spavaćoj sobi te rasvjetnog tijela u blagovanju, kao i Knollovih stolica Tulip, dizajnerskog klasika koje su prostoru dale smjelost. Velika prljavo bijela fotelja od kovrčave vune i nekoliko jastuka na sofi zagrijali su atmosferu u prostoru.

Foto: Fantastic Frank

Prilikom adaptacije vlasnik se pobrinuo za uštedu prostora tako što je kuhinju ugradio ispod stepenica. Ova dva elementa čine savršen spoj i djeluju vrlo skladno. Doista inspirativan životni prostor, zar ne!

Foto: Fantastic Frank
Komentari