PRIJE I POSLIJE: transformacija garsonijere u optimizirani dvosobni stan

Vlasnik stana, Sébastien odlučio je adaptirati svoj dom. Cilj je, između ostaloga, bio postići optimizaciju prostora i dobiti zaseban dio za spavanje koji bi bio odvojen od dnevnog dijela.

 


Vlasnik garsonijere u Parizu, Sébastien, živio je u njoj oko petnaest godina kada se odlučio nešto promijeniti u želji da obnovi prostor ali i da se učine neke preinake koje bi donijele poboljšanje u smislu funkcionalnosti. Prije renovacije stan površine 30 kvadrata nije bio baš dobro raspoređen te je imao puno neiskorištenog prostora.

Ciljevi renovacije su bili da se prostor što bolje iskoristi, da se dobije zaseban prostor za spavanje, da ima dovoljno prostora za pohranu te radni kutak. Tako je novi izgled stana u potpunosti po mjeri vlasnika. Naime, budući da Sébastien pati od autističnog poremećaja, bilo je potrebno promjene prilagoditi njegovim specifičnim potrebama a da ga to ne uznemiri.

Foto: Pascal Mendez

Arhitekti iz studija Brisson Architecture tako su u zaseban prostor za spavanje, koji je smješten odmah kod ulaza stavili krevet za jednu osobu jer se vlasniku tako više sviđa. Također, želio je jesti leđima okrenut kuhinji, na malom stolu. Kako je želio imati dovoljno svjetla, jer mu nije ugodno u mraku ili pri slaboj rasvjeti, korišten je svijetli namještaj, a u prostoru sada ima više rasvjetnih tijela je radni kutak stavljen pored velikog prozora.

Naposljetku, vlasnik čita puno novina i časopisa i voli ih čuvati, pa mu je trebalo mnogo prostora za pohranu.

 

Za kompletnu renovaciju, koja je uključivala pregrađivanje prostora, obnovu podova, zidova i stropova te novu unutarnju stolariju, novo grijanje, ventilaciju, klimatizaciju, električne i vodovodne instalacije, kupaonicu, kuhinju i ostali namještaj utrošeno je oko 40 tisuća eura.

Foto: Pascal Mendez

Spavaći dio stvoren je pregrađivanjem dijela prostora i stvaranjem niše koja je usto podignuta na podest te ograđena na jednoj strani velikim staklom. Tako izoliran prostor postaje gotovo spavaća soba pa možemo reći da je ovdje garsonijera pretvorena u dvosobni stan.

Foto: Pascal Mendez

Staklena pregrada nudi privatnost spavaćem prostoru, a ne sprečava prirodnu svjetlost, što je vlasniku jako bitno. Dnevni boravak je vrlo mali jer Sébastien vrlo rijetko prima goste, a isto tako je i s prostorom kuhinje u kojoj se vrlo malo zadržava kuhajući. Brze obroke (doručak i večeru) sprema doma, a ruča vani.

Foto: Pascal Mendez

U projektu preuređenja arhitekti su dali prednost korištenju ekološki prihvatljivih materijala. Integriranjem materijala iz bioloških i lokalnih izvora, želi ograničiti ugljični otisak povezan s radom. Ovi materijali su također odabrani zbog akustične udobnosti korisnika i zahtijevaju vrlo malo dnevnog održavanja.

 

 

Komentari