ŽIVOT U 46 KVADRATA: idejno rješenje stana za samca by studio Mirjana Mikulec

Vlasnik stana spremao se za adaptaciju svoga zagrebačkog stana u kojem povremeno boravi, budući da radi u Švicarskoj. Za prijedlog uređenja i novog rasporeda angažirao je studio Mirjane Mikulec.

 


Stan od 46 četvornih metara uskoro će postati novi povremeni dom vlasniku koji živi u Švicarskoj. Ovaj stan koristit će za svoga boravka u Zagrebu, dok jednom, u budućnosti ne postane njegov stalni dom.

Stoga je bilo potrebno osmisliti ga tako da ima sve potrebno za život. Vlasnik je želio da stan bude funkcionalniji i da dobije još jedan spavaći dio. Stan ima, pored nus prostorija, dvije sobe – veću koja je dnevni boravak i sasvim malu, koja je spavaća.

Za prijedlog uređenja i novog plana rasporeda u kojem bi dodatna spavaća soba bila u dnevnom boravku zatražio je pomoć studija Mirjane Mikulec. Prema ovim zahtjevima klijenta, Nina Radun iz studija Mirjane Mikulec izradila je idejno rješenje, i to dvije varijante koje se razlikuju u poziciji kreveta tj. spavaće sobe unutar postojeće dnevne sobe.

Prva varijanta

“Klijent je želio u dnevnom boravku odvojiti spavaći dio koji bi bio glavna spavaća soba, a da postojeća mala soba ima krevet na sklapanje pa da se po potrebi pretvori u gostinjsku”, objasnila je arhitektica Nina Radun. Od predložene dvije varijante, vlasnik je odabrao drugu.

Druga, odabrana varijanta

Prema njoj, od dnevnog boravka je spavaća soba odijeljena staklenom stijenom čime se dobio spavaći dio kod prozora, a koji se može po potrebi zakriti povlačenjem zastora i time potpuno odvojiti od dnevnog dijela.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Jedan od zahtjeva bilo je i projekcijsko platno umjesto televizije te izložbenu vitrinu za svoju kolekcionarsku zbirku. Što se tiče kupaonice, želio je da toalet odnosno WC školjka bude u odvojenoj prostoriji te da se također osigura odvojen prostor za praonicu s perilicom i sušilicom rublja. Umjesto postojeće kade, nova kupaonica će imati walk-in tuš, u ravnini s podom.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

“S obzirom da živi sam, klijent je želio da kupaonica ima dio zida kroz koji prolazi svjetlo iz stana. Zato je dio zida kupaonice napravljen od sivih staklenih opeka kroz koje se ne vidi, no propušta se svjetlost”, otkrila je arhitektica.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Svi ovi sadržaji nalaze se u središnjem dijelu stana, koji je ustvari doživio, pored dnevnog boravka, najveće promjene. Idejnim rješenjem porušena je središnja mračna jezgra stana te je prostor sada otvoren tako da se vidi s jednog kraja na drugi kraj stana, čime on vizualno izgleda veći, prozračniji i središnji dio dobiva mnogo više svjetla.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Što se tiče uređenja, boje materijali i teksture odabrane su prema karakteru samog klijenta te se on od prve oduševio izborom jer su premašena njegova očekivanja. Sve što je odabrano nije na prvu tipično za male prostore.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

“Ovdje ne vrijedi pravilo da se u malim stanovima koriste samo svijetle nijanse da bi se povećao prostor. Načinom na koji su logično definirane, a ujedno i povezane cjeline stana, bilo je dopušteno izabrati tamno drvo, tamno zelenu boju i crnu kuhinju, a da se previše ne zatvori prostor. Cijelom dužinom stana ide parket na riblju kost koji povezuje sve u jednu cjelinu i prostor se vizualno doima većim”, zaključuje arhitektica.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

 

Komentari