Mali trosobni stan: funkcionalan, ugodan prostor od 56 kvadrata za kratkoročni najam

Mali trosobni stan u kojeg vas vodimo nalazi se u Parizu i namijenjen je najmu. Nedavno je prošao kroz temeljitu adaptaciju nakon kojeg izgleda lijepo, ugodno i funkcionalno.

 


Dvosobni stan od 56 kvadrata u staroj zgradi u Parizu nije imao kuhinju, nego samo sudoper u hodniku te dvije sobe i kupaonicu. Riječ je o većem stanu koji je nekoć davno podijeljen na dva manja. U stanu se nikada nije ostvario dobar raspored i potrebna funkcionalnost. To se dogodilo tek nakon što su novi vlasnici odlučiti kompletno preurediti stan s ciljem kratkoročnog najma.

Foto: Agathe Tissier

Od hodnika i dijela jedne sobe napravili su usku dugu kuhinju čiji je jedini nedostatak nepostojanje vanjskog otvora odnosno prozora. Ali studio Ameo Concept ovdje je morao donijeti kompromis prema kojem je bilo bolje imati ostale sobe (spavaće i dnevnu s prozorima) nego kuhinju.

Foto: Agathe Tissier

Kako je ovo stan za kratkoročni najam, kuhinja je mjesto koje se najmanje koristi, što je bio još jedan razlog da se ova prostorija smjesti u ovom dijelu stana, bez prozora i odmah na ulazu u stan. Dizajneri su se pobrinuli da unatoč nedostatku prirodnog svjetla kuhinja ne djeluje klausftrofobično: dobra rasvjeta i svijetli namještaj doprinijeli su tome.

Foto: Agathe Tissier

Mala uska kuhinja opremljena je svime potrebnim: ormarićima, sudoperom, pločom za kuhanje, pećnicom, mikrovalnom i perilicom posuđa. A k tome ima i mini stol s dvije stolice za brze obroke poput doručka ili jutarnje ispijanje kavice ili čaja.

Foto: Agathe Tissier
Foto: Agathe Tissier

Jedna spavaća soba ostala je na postojećoj poziciji, a od dijela dnevnog boravka nastala je još jedna spavaća soba. Sve tri prostorije sasvim su funkcionalne te imaju sve potrebno za goste – ležajeve, prostor za pohranu odjeće i kozmetičke stolove u ‘zaobljenim’ spavaćim sobama te sofu, fotelje, stoliće i blagovaonski stol sa stolicama u dnevnom boravku.

Foto: Agathe Tissier

Prostor odiše jednostavnošću i profinjenošću te ima potrebnu dozu ugode i atmosfere doma. To je postignuto kombinacijom nježnih pastelnih i neutralnih svijetlih tonova s tamnim akcentima (opeka crvena i tamno zelena).

Foto: Agathe Tissier

 

Komentari