MALO ČUDO OD 30 KVADRATA: stari dvorišni stan renovacijom je uspio zadržati autentičan štih

Stan u koji vas vodimo nalazi se u staroj dvorišnoj zgradi u Lyonu te je u potpunosti obnovljen i redizajniran za što je zaslužna francuska dizajnerica Marion Lanoë. Kako prostor izgleda nakon adaptacije, pogledajte u našoj galeriji!

 

 

U centru Lyona, trećeg po veličini francuskoga grada, brojne zgrade u dvorištima nude dodatni stambeni prostor. Bilo da je riječ o kompletnim novim zgradama, obiteljskim kućama ili garsonijerama koje su nekoć bile garaže ili radionice. Vodimo vas u jedno takvo dvorište i maleni stan od 30 četvornih metara koji je stanarima desetljećima služio kao ostava. U međuvremenu je prenamijenjen u stambeni prostor. No, godine su ipak učinile svoje te je bila potrebna temeljita adaptacija kako bi zadovoljio potrebe novoga vlasnika.

 

Foto: Sabine Serrad

Kako se vlasniku sviđao starinski štih koji je dotrajali stan imao, jedan od zahtjeva koji je stavio pred dizajnericu Marion Lanoë je bio da se ta autentičnost i zadrži. Kameni lukovi iznad vrata i prozora, stropne grede i terazzo na podu su zadržani i obnovljeni te su se sjajno uklopili s novim elementima.

 

Foto: Sabine Serrad

Vlasnik je želio imati odvojen prostor za spavanje te kuhinju u kojoj će imati dovoljno prostora za kuhanje i odlaganje posuđa i namirnica. Dizajnerica je predložila stvaranje mezzanina od metalne konstrukcije koji nudi prostor za spavanje te privatnost. Ostatak interijera čine ulazni dio skriven zavjesama koji sadrži spremište za obuću i odjeću te je od dnevnog i spavaćeg dijela, odnosno centralne prostorije odijeljen drvenom policom, zatim dnevni boravak s kuhinjom, spavaći dio te garderoba koja se nalazi ispod njega. Između kuhinje i garderobe nalazi se mala, ali optimizirana kupaonica s tuš kabinom, umivaonikom i WC školjkom.

 

Foto: Sabine Serrad

Šank odnosno kuhinjski stol funkcionira i kao radni kutak te dijeli vizualno mini boravak od kuhinje. Spavaći dio od ostatka prostora vizualno dijeli zid pobojan u jarku žutu nijansu. Tako je ovaj mali prostor uz pomoć namještaja i boja podijeljen na funkcionalne zone.

Posebna atraktivnost u prostoru su kameni lukovi nekadašnjih prozora koji su sada zazidani te jedan od njih pretvoren u policu za knjige.

 

 

Komentari