Fantastičan skandinavski stan koji pršti bojama i šarenilom. Inspiracija mu je bila New York

Predivan stan s još ljepšim pogledom, smješten u centru Göteborga, prostire se na čak 120 kvadrata, a inspiriran je stanovima u gradu koji nikada ne spava – New Yorkom.

 

 

 

Već na prvi pogled jasno je da ovo nije tipičan skandinavski stan – grubi sivi zidovi i raskošan luster daju naslutiti da ovo nije tek jedan u nizu bijelih i svijetlih prostora tipičnih za Skandinaviju. Ovaj interijer od 120 četvornih metara s galerijom jedinstven je  spoj jednog od najpopularnijeg stila uređenja, skandinavskog, i daška njujorške estetike.

Foto: Fredrik J Karlsson

Luksuz i kreativnost odišu svakim centimetrom ovog prostranog stana. Zidovima, kuhinjom i dijelom namještaja dominira siva boja u tamnijim i svjetlijim nijansama. U tamnim tonovima je i parket od hrasta koji se prostire većinom stana. No, kako je stan orijentiran prema jugu, što osigurava puno svjetlosti u interijeru, tamne boje nisu zagušile prostor i učinile ga mračnim.

 

Foto: Fredrik J Karlsson

Pažljivo odabrani detalji i materijali s jedne strane stvaraju dojam vedrine i boho štiha a s druge luksuza. Primjerice, radna ploča i obloga zida u kuhinji izrađene su od najpoznatijeg talijanskog mramora iz Carrare koji je stvorio dojam raskoši, pa i elegancije.

Foto: Fredrik J Karlsson

Dnevni boravak smješten je nasuprot kuhinje i male blagovaonice, a osim prostora s njima dijeli i kolorit. Ovdje su svoje mjesto našle brojne umjetnine koje, u kombinaciji s neobičnim predmetima i raznolikim ukrasnim predmetima, stvaraju pomalo eklektičan ambijent. Iz dnevne zone vode stepenice na galeriju na kojoj je radni prostor te dodatni, veći blagovaonski stol, idealan za veća druženja. S druge strane hodnika su smještene dvije spavaće sobe i kupaonica.

Foto: Fredrik J Karlsson

Za razliku od šarolikih motiva i uzoraka koji prevladavaju središnjem dijelu stana, za spavaće su sobe rezervirane svijetle, pastelne i smirujuće nijanse. Pastelne boje provlače se i u kupaonici. Ružičasti zidovi vješto su usklađeni s mramornom podnom oblogom.

Foto: Fredrik J Karlsson

 

Komentari