PRVI STAN MLADOG PARA: 40 maksimalno iskorištenih kvadrata u novogradnji

Ekaterina Oleinikova iz studija Tochka Design dizajnirala je stan mladom paru koji je želio moderan i jednostavno uređen prostor koji je maksimalno funkcionalan

 

Ostvariti maksimalnu funkcionalnost u malom prostoru – to je bio glavni zadatak koji su vlasnici stavili pred dizajnericu Ekaterinu Oleinikovu iz Tochka Design studija. Interijer od 40 četvornih metara u Moskvi nalazi se u novogradnji, no bio je zamišljen prema nacrtu investitora, kao jednosobni.

Kako je mladi par ipak želio imati i zasebni prostor za spavanje, nakon izgradnje napravljena je mala intervencija te je dio boravka pregrađen u spavaću sobu.

Sve ostalo je nepromijenjeno, uz iznimku hodnika u kojem je niša predviđena za skladišni prostor pretvorena u radni kutak. Svi ti sadržaji bili su potrebni vlasnicima, mladom paru, kojem je ovo prvi zajednički stan.

Foto: Natalie Hertz

“Uspjeli smo u projekt uređenja unijeti sve sadržaje koje su vlasnici zahtijevali, a pritom ne izgubiti na estetici. Najveći izazov svakako nam je bila dnevna zona koja je sada znatno manja nego prije. U njoj je umjesto blagovaonskog stola stavljen šank s barskim stolicama, čime se znatno uštedjelo na prostoru. Spavaća soba mogla je biti i manja, ali tada u nju ne bi stao veliki ugradbeni garderobni ormar duž cijelog jednog zida kao ni stolić za njegu”, objašnjava dizajnerica.

Foto: Natalie Hertz

Zbog želje za modernim dizajnom i činjenice da su sve prostorije prilično male, korištene su uglavnom neutralne svijetle nijanse – bijela i siva, a njima su dodani kontrastni naglasci u crnoj, crvenoj i žutoj. Jedino je spavaća soba u umirujućim plavim tonovima s drvenim površinama koje su donijele toplinu.

Foto: Natalie Hertz

Neutralnom kolorističkom pozadinom i modernim jednostavnim dizajnom stilski se povezao interijer, a zone su se naglasile dodavanjem različitih akcenata – u dnevnoj je to jarka crvena, a u kuhinji crno-bijeli uzorak, u spavaćoj su to plava i tirkizna, u radnom kutku topla žuta dok su u kupaonici to narančasta i crvena.

Foto: Natalie Hertz

Da bi se ostvarila maksimalna funkcionalnost, većina namještaja rađena je po mjeri, a privatnost u radnom kutku osigurana je zidnim panelima obloženima filcom te imaju dvije uloge – dekorativnu i funkcionalnu budući da imaju svojstvo zvučne izolacije.

Komentari