Mračan i klaustrofobičan stan od 45 m2 pretvoren je u svijetao i ugodan dom za mladi par

Stan od 45 kvadrata novi su vlasnici, mladi par, podvrgnuli temeljitoj adaptaciji uslijed koje se mijenjao i raspored. Rezultat je moderan, ugodan i bezvremenski interijer.

 


Gledajući stan od 48 četvornih metara u centru Barcelone, teško je zamisliti kako je izgledao nekoć, prije adaptacije. Kad su ga sadašnji vlasnici kupili, bio je to mračan i pomalo klaustrofobičan interijer, s mnogo pregrada i sobica koje su pritiskale prostor i sprječavale ulazak prirodnog svjetla, prekrasan katalonski strop nije dolazio do izražaja.

Brákara Studio kojeg su vlasnici angažirali za preuređenje, predložio je kompletnu renovaciju stana kako bi ga obnovio i prilagodio ukusima i potrebama njegovih novih stanovnika, sa svime što je potrebno za udobno življenje.

Foto: Jordi Folch

 

Prvo što su dizajneri interijera učinili bilo je rušenje pregradnih zidova i potpuna promjena rasporeda. Kako bi se dobio osjećaj prostranosti na tako maloj površini, bilo je bitno da dnevni boravak bude potpuno otvoren prema kuhinji i ulaznom prostoru. Time se potiče cirkulacija između prostora i omogućava prirodnom svjetlu da preplavi kuhinju, blagovaonicu i dnevnu sobu.

Foto: Jordi Folch

Kuhinja otvorena prema dnevnom boravku savršeno je integrirana zahvaljujući korištenju istih materijala i boja u oba prostora: drva i bijele. Sofa odvaja dnevni boravak od kuhinje i blagovaonice, održavajući koncept otvorenosti.

Uz kuhinju nalazimo veliki drveni volumen koji, da nije crne ručke, nitko ne bi pogodio da skriva vrata. Iza vrata, unutar drvenog kubusa nalazi se kupaonica s tušem.

Foto: Jordi Folch

Spavaća soba, s balkonom koji gleda na ulicu, svijetla i ugodna je oaza mira. Namještaj je drveni i bijeli, ali su dani diskretni dodaci bojama senfa, sive i pijeska. Uzglavlje kreveta je projekt Brákara Studio izrađen po mjeri s dvije praktične niše koje djeluju kao originalni noćni ormarići.

Foto: Jordi Folch

 

 

Komentari