Tri mikro stana do 20 četvornih metara: spoj ljepote i praktičnosti

Vodimo vas na tri različita kraja svijeta – Tajvan, London i Bejrut gdje smo pronašli tri garsonijere – praktične i funkcionalne životne prostore koji osvajaju svojim dizajnom i sjajnom organizacijom prostora

 

 

TAJVAN, 18 m2

 

Foto: Hey!Cheese

 

Teško je zamisliti da se u 18 četvornih metara može nalaziti prostor koji sadrži i zaseban spavaći dio, no studiju A Little Design je to pošlo za rukom. Arhitekti su rješenje pronašli u gradnji galerije na koju su smjestili ležaj, a do nje vode uske stepenice koje u sebi skrivaju i dodatni skladišni prostor.

 

Foto: Hey!Cheese

 

Ovaj dražesni mikro stančić nalazi se na Tajvanu i u sebi integrira sve što je potrebno za život samca: spavaći kutak, dnevni i radni prostor, kuhinju, hodnik, kupaonicu i garderobu.

 

Foto: Hey!Cheese

 

Uređen je u minimalističkom stilu te interijerom dominira bijela boja, a dodaci drva kao materijala unijeli su toplinu i atmosferu doma. Pogledajte gdje su arhitekti uspjeli pronaći dodatni prostor za skladištenje te kako su osmislili multifunkcionalne komade namještaja koji je rađen po mjeri.

 

Foto: Hey!Cheese

 

Foto: Hey!Cheese

 

Foto: Hey!Cheese

 

LONDON, 19 m2

 

Foto: John Short

 

Britanski studio Ab Rogers Design uspio je ugurati kuhinju, krevet i kupaonicu u ovaj preslatki mini apartman od svega 19 kvadratnih metara u londonskom Hackneyju stvarajući dva multifunkcionalna korpusa od šperploče s detaljima koji štede prostor. Zahvaljujući tome maksimalno se iskoristio prostor te je ovaj interijer postao funkcionalan i kreativno osmišljen životni prostor namijenjen mladoj djevojci.

Šperploča kao materijal za kopruse odabrana je s namjerom da prostor dobije potrebnu dozu topline i ugode.

 

Foto: John Short

 

Prvi korpus je veliki garderobni ormar koji s bočne strane ima stepenice koje vode na galeriju na kojoj je smješten krevet. Stepenice u svojoj unutrašnjosti kriju ladice za pohranu, a s bočne, vidljive strane, služe kao otvorene police.

 

Foto: John Short

 

Drugi korpus je mala blok kuhinja te ugradbeni ormar s prostorom za pohranu te kupaonicom u koju se ulazi iz hodnika.

“Ovim projektom željeli smo preispitati nove mogućnosti života u malim prostorima. Bilo je vrijeme da ponovno razmislimo i osmislimo novi način organizacije života u velikim urbanim sredinama kao što je London”, objasnili su arhitekti iz studija Ab Rogers Design.

 

Foto: John Short

 

Polovica ukupne stambene površine ostala je bez fiksnih elemenata, tako da stanarka ima priliku personalizirati stan vlastitim namještajem ili komadima kućnog pribora – posteljine, dekica, posuđa… Da prostor ne izgleda pretnatrpano i da se u njega smjesti i galerija s krvetom od velike je pomoći bio strop visine tri metra.

 

Foto: John Short

 

 

 

 

BEIRUT, 15 m2

 

Foto: Marwan Harmouch

 

Na krovu stare zgrade u četvrti Achrafieh u Beirutu, u Libanonu, nalazi se stančić od svega 15 četvornih metara, a Eliemetni, studio koji je bio angažiran za njegovo uređenje, nazvao ga je posve simbolično kutija za cipele.

Stan su vlasnici namijenili za kratkoročni najam te je njegovo uređenje u skladu s tom ulogom.

 

Foto: Marwan Harmouch

 

“Zahtjev klijenta bio je prilično jednostavan: stvoriti fluidni prostor koji će osigurati mjesto za spavanje za dvije osobe te da se mogu ugostiti još dvije za druženje i objed. Unutar tih parametara nastojali smo stvoriti i snažan osjećaj ugode, jednostavnosti i lakoće”, objasnili su arhitekti iz studija Eliemetni.

 

Foto: Marwan Harmouch

 

Stan je otvorenog tipa s malom kupaonicom podijeljenom iza staklenih vrata na jednom kraju. Namještaj je uređen oko vanjskog dijela stana kako bi se gosti lakše kretali. Na suprotnom kraju stana potreba za glomaznim noćnim ormarićima eliminirana je s nekoliko elegantnih rješenja.

 

Foto: Marwan Harmouch

 

Prostor su dizajneri odlučili urediti u bijeloj boji s tek nekoliko akcenata u dekoru drveta (rubovi ormarića) te sivoj boji. Pod velike i jedine prostorije u stanu premazan je epoksidnom smolom kako bi se povećala refleksija svjetlosti s velikih prozora.

Cijeli stan opremljen je namještajem po mjeri kako bi se uštedio dragocjeni prostor, a za izradu je korištena laminatna šperploča. Skladišni prostori integrirani su u gotovo svaku površinu.

Stol se može po potrebi produžiti te tabure preko puta njega poslužiti kao dodatna stolica.

 

Foto: Marwan Harmouch

 

 

Komentari