Kako je veseli obiteljski dvosobni stan dobio sobu za djecu

Stan u glavnom gradu Bjelorusije, Minsku, više nije zadovoljavao potrebe mlade obitelji s dvoje djece. Bila je potrebna zasebna prostorija u kojoj bi djeca imala svoj prostor za odmor, igranje, druženje i učenje. Pogledajte kako su arhitekti iz studija Zrobym riješili problem

 

Interijer od 58 četvornih metara u Minsku vapio je za prostornom preinakom budući da nije više zadovoljavao potrebe četveročlane obitelji – roditelja i dvoje djece. Preuređenje je stoga, prema želji klijenata, uključivalo i prijedlog nove prostorije u koju bi se smjestila dječja soba. Arhitekti iz studija Zrobym pronašli su mjesto za novu prostoriju u dnevnoj sobi i to na dijelu gdje se nalazila kuhinja. Ona je smanjena površinom te dijelom pomaknuta u hodnik. Kako bi se prostor dnevne zone povećao, srušen je zid koji je dijelio boravak i hodnik, a novonastali prostor odijeljen je kliznim vratima od iverala.

Budući da je nova soba površinom bila manja od postojeće spavaće sobe te malo pretijesna za sve potrebe djece, roditelji su se preselili u nju. Veća soba sada je postala pravo bajkovito dječje carstvo u kojem je dovoljno mjesta za krevete, ormare za odjeću, radni prostor, klavir i – igranje. Dodatni plus je balkon koji su arhitekti zamislili kao produžetak dječje sobe i na njemu osmislili prostor za vježbanje i igranje. Drugi balkon, na koji se izlazi iz dnevne zone također ima ulogu produženog boravka – u njemu su osmišljena dva kutka – za ispijanje kave i brzi objed te za čitanje i odmor. Ovaj dodatni prostor je izvrsno rješen i zbog činjenice da dnevna zona doista ima malu kvadraturu – jedva 20 četvornih metara. Stil uređenja je kombinacija modernog i skandinavskog stila, ali s puno vedrog kolorita i jarkih akcenata u crvenoj i žutoj.

 

Izvor: Zrobym architects

 

 

Komentari