Dvosobni stan koji voli zelenu: predivan vintage stan za dvoje

Klasični parketi, bijeli i zeleni zidovi, živahno bilje i mesing te vintage atmosfera iz 50-ih godina prošlog stoljeća – tako ukratko izgleda mali dvosobni stan u Varšavi kojeg je dizajnirao studio Dash Interiors

 


Četvrt Powisle nalazi se u varšavskom naselju Śródmieście, a u jednoj zgradi iz 1950-ih nalazi se i ovaj mali stan od 50 kvadrata.

Vlasnici stana je mladi kreativni par, fotografi koji su zbog svog zanimanja zainteresirani za suvremenu umjetnost i dizajn. No, nisu htjeli dom napuniti umjetničkim predmetima i pretvoriti ga u muzej. Želja im je bila stvoriti funkcionalan moderan prostor na prilično maloj kvadraturi, gdje bi bilo dovoljno prostora za opuštanje, druženja s prijateljima te rad. Za realizaciju ove ideje angažirali su dizajnerice Martyna Kupis i Daria Vacovich iz poljskog studija Dash Interiors.

 

FOTO: BARTOSZ JAKUBOWSKI

Dizajneri su predložili promjenu prvobitnog rasporeda i riješili se unutarnjih pregrada, stvarajući kombinirani prostor kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka. Zahvaljujući bijelim zidovima i dva velika prozora, zajednički dnevi prostor se pokazao svijetlim i prostranim: ima puno prirodnog dnevnog svjetla i prozračnosti. Druga prostorija, koja je nekad bila dnevni boravak sada je postala spavaća soba i od dnevnog je prostora odijeljena staklenim vratima.

FOTO: BARTOSZ JAKUBOWSKI

Kuhinjski prostor vizualno je odvojen od ostatka dnevnog prostora pločicama s crno-bijelim geometrijskim uzorkom na podu. Kuhinja se iz tehničkih razloga nije mogla premjestiti na drugo mjesto, pa su bili potrebni neki trikovi kako bi se sav prostor koji zauzima maksimalno iskoristio. Tako su, na primjer, kako bi iskoristili cijelu duljinu zida, dizajneri stavili uske police do stropa, koje su izrađene po narudžbi od mesinga.

FOTO: BARTOSZ JAKUBOWSKI

Suprotno uvriježenom mišljenju da za male stanove treba koristiti svijetle boje, dizajneri su za kuhinjske ormariće odabrali bogatu, tamnu zelenu i kombinirali je sa sjajnim mesingom, čime se dobilo na eleganciji i vintage štihu 50-ih godina. Mala kuhinja tako je postala jedan od najspektakularnijih elemenata stana i njegov pravi ukras.

 

FOTO: BARTOSZ JAKUBOWSKI

Dizajneri su za spavaću sobu odabrali istu bogatu tamnozelenu boju te ju stavili na akcentni zid. Zahvaljujući staklenim vratima soba izgleda prozračnije, a biljke, knjige i slike na zidovima dodaju atmosferu doma i smirenost potrebnu zoni spavanja.

Budući da vlasnici vole starinski namještaj, u domu se se i nalazi nekoliko komada. Stara drvena komoda u spavaćoj sobi, okrugli stol u blagovaonici, stolice u retro stilu – sve se to skladno kombinira s modernim namještajem i stvara fascinantan dijalog između starog i novog, prošlosti i sadašnjosti.

 

 

Komentari