Elegantni stan od 40 kvadrata: sve suvišno skriveno je od pogleda

Dizajnerima je u projektiranju ovoga stana bio cilj stvoriti što funkcionalniji prostor s odvojenim prostorom za spavanje i garderobom. Pogledajte kako je osmišljena unutrašnjost od 40 kvadrata!

 


U uređenju modernih stanova jedan od sve češćih zahtjeva jest stvaranje zasebnog garderobnog prostora. Dizajneri tada obično, u nedostatku dodatne prostorije koja bi služila garderobi, posežu za dijeljenjem spavaće sobe na dva dijela, ili od lođa i hodnika stvaraju garderobe.

Drugi čest zahtjev u uređenju malih stanova jest osmišljavanje zasebnog spavaćeg prostora koji bi bio odvojen od centralne dnevne prostorije. Kako su oba ova zahtjeva rješenja u jednom stanu od 40 kvadrata, pogledajte u nastavku te saznajte sve potrebne informacije vezano uz uređenje.

 

Foto: Ivan Sorokin

BOLJE OSMIŠLJEN RASPORED

Stan u novogradnji imao je samo jednu veliku prostoriju te nus prostorije – kuhinju, kupaonicu i hodnik. Uređenjem koje potpisuje dizajnerica Marija Pančenko dobio je bolje osmišljen raspored, u skladu sa željama vlasnika, mladog para – da ima odvojen spavaći prostor i zasebnu garderobu.

 


SPAVAĆA SOBA IZA STAKLA

Prvotni raspored vlasnicima nikako nije odgovarao. Od četrdeset kvadrata, osam je zauzimao hodnik, kuhinja je bila vrlo mala, a soba prevelika i nefunkcionalna. Dizajnerica je stoga odvojila dio dnevnog boravka i u njemu napravila spavaću sobu, odvojenu mesingano-staklenom pregradom. Staklo propušta prirodno svjetlo kroz spavaću sobu, tako da je ostatak sobe – dnevni boravak svijetao i prozračan.

Foto: Ivan Sorokin

PROMJENA VRATA NA KUHINJI

Kako bi se dobio veći kuhinjski, ali i prostor za skladištenje, dosadašnja vrata koja su iz hodnika vodila u kuhinju sada su zatvorena i premještena. Nova pozicija ulaza u kuhinju je iz dnevnog boravka. Kuhinja je dobila element više, a hodnik je dobio veliki ugradbeni ormar unutar kojega je i vešeraj s perilicom i sušilicom.

Dogodila se još jedna promjena pozicije vrata… Kupaonica je pretvorena u garderobu u koju se sada ulazi ne iz hodnika nego dnevnog boravka, a WC je proširen zatvaranjem vrata u garderobu i u njemu je sada kupaonica.

Foto: Ivan Sorokin

SVE SUVIŠNO SKRIVENO OD POGLEDA

Dizajnerica je htjela stvoriti prostor koji nije zatrpan s puno namještaja i dekora nego da bude lagan, prozračan i otvoren. Kako je postojeći radijator u dnevnom boravku bio uz prozor i sada se nalazi ustvari u spavaćoj sobi, bilo je potrebno postaviti još jedan, električni, koji se nalazi na zidu u obliku zlatne ploče. Tako je ovaj praktičan element svojim izgledom postao dekoracija.

Vešeraj je skriven iza ormara u hodniku koji imaju uklade kao i štukature, pa se čini da su to zidovi s ukrasnim lajsnama.

Foto: Ivan Sorokin

ZLATNI AKCENTI

Prema želji klijenata, u stanu dominiraju svijetle nijanse, što je i poželjno s obzirom na kvadraturu. Također, sviđala im se ideja zlatnih površina. Njih je dizajnerica svela na minimum, ali su vrlo primijetni i definiraju interijer što se vidi na primjeru kuhinjskih fronti, slavina, radijatora… Umjesto zlatne, prednost je dana bež i puderastim nijansama ružičaaste.

Foto: Ivan Sorokin

 

Foto: Ivan Sorokin
Komentari