SVE JE STALO U 19 KVADRATA: šarmantni stančić ima sve potrebno za funkcionalan i ugodan život

Mali stanovi obično nas najviše oduševe, a vjerujemo da je tako i sa svima. Unatoč skromnoj kvadraturi takvi prostori imaju poseban šarm, ali i obilje sjajnih ideja kako iskoristiti svaki centimetar.

 


U zgradi u Stockholmu, sagrađenoj na prijelazu 19. u 20 stoljeće krije se niz malih stanova koji su tijekom godina ustvari nastali pregradnjom malo većih, kako bi se prostor što bolje iskoristio. Takav je i stančić u koji vas ovaj puta vodimo – njegova površina je svega 19 četvornih metara, no ima sve potrebno za život jedne, pa čak i dvije osobe. Idealna studentska gajba, zar ne?

Ovakav prostor izvrsna je inspiracija i za uređenje malih stanova za najam ili primjerica apartmana na moru.

Foto: Hemnet

Riječ je dobro isplaniranom prostoru u kojem je iskorišten svaki centimetar prostora. Jedini nedostatak je nedovoljno garderobnog prostora, koji usto nije prikazan na fotografijama, ali se, ako pogledate tlocrt, nalazi odmah iza ulaznih vrata. Problem bi se mogao riješiti zatvaranjem polica u dnevnom boravku i dodavanju komode ili uskog ormara.

Foto: Hemnet

Uski minijaturni hodnik vodi u kupaonicu s tušem te u sobu u kojoj su blok kuhinja, mali blagovaonski stol, sofa i ležaj. Spavaći dio nastao je zahvaljujući visokom stropu i mogućnosti podizanja ležaja na galeriju. Visoki stropovi omogućili su i velike gornje kuhinjske elemente za pohranu, a stavljanje bočne ploče na kuhinju odvojilo je djelomično prostor.

Foto: Hemnet

Podizanjem kreveta u visinu stvorio se prostor za mini dnevni kutak: sofu, police, tv stolić i TV. Svijetla pozadina bijelih i sivih nijansi kao i visoki stropovi i veliki prozor omogućili su da prostor bude svijetao i prozračan.

 

Komentari