GDJE DUNAV LJUBI NEBO: moderna kuća za odmor skrivena u zelenilu i s pogledom na rijeku

Otkrili smo prekrasnu kuću za odmor u Grockoj, mjestu nedaleko Beograda. Njezin najveći adut svakako je blizina Dunava i divan pogled na njega, ali i moderne vanjština i unutrašnjost.

 


Dunav je rijeka u koju se lako zaljubiti i stoga mnogi žele upravo blizu nje imati i kuću za odmor. Vodimo vas u jednu vikendicu od svega 74 četvorna metra, skrivenu u zelenilu, ali ipak s pogledom na rijeku, koja je od nje udaljena svega nekoliko desetaka metara.

Kuća je sagrađena na starom pomoćnom objektu velike vikendice koja je pored i koju tek čeka rekontrukcija. Tada će naša junakinja, antracit siva kuća postati gostinjska, a novoadaptirana – glavna.

Foto: Miloš Martinović

Kuća se nalazi na kosom terenu u mjestu Grocka, nedaleko od Beograda i na samoj obali Dunava. Za njezin kompletan izgled zaslužna je arhitektica Milena Znidović iz MZstudija.

Cilj je bio izgraditi modernu i funkcionalnu vikendicu koja bi pružala pogled na rijeku. Istovremeno, kuća je trebala zadržati privatnost i biti sklonjena od radoznalih pogleda. Iako kuća ima atraktivno pročelje, naglasak nije bio na privlačenju pogleda već da ima pogled na rijeku i da se što je bolje uklopi u okruženje.

Foto: Miloš Martinović

Kuća je izgrađena na najnižem dijelu zemljišta tako da glavna nema zaklonjen pogled na vodu. Zahtjev za privatnosti riješen je sadnjom zelenila i usmjerenosti terase prema predjelu na kojem nema kuća.

Vikendica se sastoji od dvije etaže. Na prvoj je velika otvorena dnevna zona u kojoj su kuhinja, spavaća soba i blagovaonica te kupaonica, a na drugoj spavaća soba uz dodatak sprava za vježbanje te radnog kutka. Kuća ima i dvije terase – jednu veliku na koju se izlazi iz dnevne zone te jednu manju na koji vodi spavaća soba.

 

Foto: Miloš Martinović

Otvori na samom pročelji su vrlo velikih dimenzija, što je odraz toga da se pruža što bolji pogled na rijeku i zelenilo, bez prepreka i pregrada. Tako se i u spavaćoj sobi vlasnici bude s pogledom na Dunav.

Foto: Miloš Martinović

Kuća još nije posve dovršena – u planu je uređenje dvorišta te pristupa do nje. Najviše komentara, kako otkriva arhitektica za portal Gradnja.rs dobila je na temu boje fasade.

Odabir ove tamne nijanse sive je za arhitekticu pun pogodak jer smatra da tako nije previše vizualno poremetila zelenilo kojim je okružena. Tamne boje su, ističe za kraj, najbolje rješenje jer ih oko u prirodnom pejzažu teže registrira.

Foto: Miloš Martinović

 

Komentari