Apartman od 28 četvornih metara: elegantan dom za modernog samca

Mali jednosobni stan na 23. katu nebodera u Moskvi novi je dom za mladoga samca koji većinu svoga dana provodi izvan kuće. Dizajnerice Oksana Stanislavova i Alena Džutseva podredile su koncept uređenja vlasnikovu načinu života

 

 

Mladi vlasnik stančića na 23. katu moskovskog nebodera za uređenje svoga novoga doma angažirao je Oksanu Stanislavovu i Alenu Džutsevu iz studija Soda Home Decor. Kako je vlasnik većinu svoga dana izvan kuće – na poslu, sportskoj rekreaciji te druženju s prijateljima, te se po povratku u dom želi osjećati ugodno, dizajnerice su način uređenja podredile njegovim potrebama i stilu života. No, prije svega odlučile su iskoristiti pogled koji se pruža iz stana te na njega staviti naglasak.

Kako bi prostor izgledao veći i kako bi se i iz kuhinje nudio ovaj prekrasni pogled, predložile su izmjene postojećeg tlocrta. Tako je srušen zid koji je dijelio malu kuhinju od boravka odnosno spavaće sobe. Dobiveni open space stvorio je više mjesta u predjelu kuhinje i blagovanja koje je koncepcijom šanka-stola okrenuto prema vanjskim otvorima. No, kako bi se prostor spavanja ipak vizualno odijelio od kuhinje i blagovanja, stavljena je bijela polica koja ujedno služi i kao efektan panel.

Ideja da dnevni boravak prvenstveno bude prostor za spavanje koji se po potrebi sklapanjem ležaja može pretvoriti u mjesto za druženje, bila je vlasnikova, kao i želja da ovaj sadržaj bude pored vanjskog otvora. Poželio je kada ide na spavanje i kada se budi, vidi samo nebo pred sobom. Taj dojam pojačan je plavim nijansama u prostoru, naročito u ovom spavaćem dijelu. Skladišni prostor smješten je u ugradbenim ormarima dugačkima sedam i pol metara koji se pružaju od ulaska u stan, do kraja zida u open spaceu. Uz pomoć niza ormara uspio se riješiti problem nepravilnog oblika prostorije. Ovako se ona izravnala, učinila pravilnijom i ugodnijom za oči.

 

 

 

Tlocrt/Studio Soda Home Decor
Komentari