SPA U OBLACIMA: mjesto za opuštanje koje prkosi gravitaciji

Naopako okrenuta platforma „Hub of Huts“ dio je wellness centra hotela Hubertus u Južnom Tirolu izgrađena u periodu od ožujka do lipnja 2022. Na prvi pogled doista izgleda kao da prkosi gravitaciji. Riječ je o neobičnom arhitektonskom rješenju za spa centar od 460m2.

 


Do wellness zone koja može primiti 27 osoba se dolazi preko viseće staze koja se istovremeno otvara prema zoni za opuštanje. Dok građevina izvana izgleda kao da lebdi u zraku, gosti koji su unutra nemaju taj osjećaj pa će se i oni koji imaju strah od visina ovdje ugodno osjećati.

Tim talijanskog studija Network of Architecture, koji je vodio arhitekt Lukas Rungger, želio je naglasiti kontrast topline iznutra i hladnoće izvana.

FOTO: Alex Filz

Hub of Huts karakterizira devet mikrostruktura smještenih 15 metara iznad zemlje, oslonjene na dva stupa presvučena trupcima od ariša. Time su sakrili čelične stupove i na još jedan način zgradu povezali s okolinom. Dizajnerski tim odlučio se na postavljanje kosih krovova iz dva razloga: željeli su prikazati arhitekturu planinskog sela, a praktični razlog bio je skrivanje sustava za pročišćavanje vode za bazen.

Lukas Rungger pojasnio je kako se razvila ideja: „Razmišljali smo o mogućim aktivnostima kao što su stajanje, sjedenje, plivanje, plutanje, ronjenje. Svaka od ovih pozicija ima drugačiji horizont i iz te međuigre perspektiva zaživjela je ideja projekta.“

FOTO: Alex Filz

Inspracija je bila priroda i voda

Riječ je o dvije razine koje karakteriziraju različite razine privatnosti za posjetitelje. Na gornjoj su smještene hidromasažne kade, tuševi i svlačionica, a niža razina rezervirana je za ljubitelje saune, ledenog tuša i vanjskog bazena s nadrealnim pogledom od 360 stupnjeva na prirodu koja okružuje ovaj neobičan kompleks.

Izabrana paleta boja i materijala nadovezuje se na planinski krajolik. Aluminijskim panelima u prirodnim, zemljanim i smeđim tonovima su obložene kabine dok se na podovima nalazi svijetla bež keramika. U sobi za opuštanje postavljenje pod od bijelog hrasta.

FOTO: Alex Filz
FOTO: Alex Filz
Komentari