PROZRAČNO, PROFINJENO I ELEGANTNO: moderan i funkcionalan dom za četveročlanu obitelj

Minimalistički dizajn rijetko vežemo uz pojam obiteljskog doma jer smatramo da tu nedostaje tople i ugodne atmosfere. No, ovaj moderni dom za četvero to demantira. Toplina, unatoč dominaciji minimalizma, itekako postoji!


 

Neutralni svijetli tonovi, jednostavan dizajn, ravne linije, vrlo malo detalja… sve ove karakteristike koje krase minimalizam prisutne su u obiteljskom domu u Španjolskoj. No, topline svakako ne nedostaje. Ona je ipak potrebna svakom interijeru, naročito onome u kojima žive obitelji s djecom.

Vlasnici ove kuće od 180 četvornih metara u predgrađu Madrida ljubitelji su minimalizma i modernog dizajna te je bio jedan od zahtjeva kojeg su stavili pred studio Susanna Cots Interior Design.

Foto: Mauricio Fuertes

Drugi zahtjev je bio da se u kući ipak osjeti atmosfera doma te da prostor bude maksimalno funkcionalan te da u njega dopre što više prirodne svjetlosti. Arhitektica Susanna Cots projektirala je kuću s velikim vanjskim otvorima koji djeluju kao staklene stijene, što je omogućilo da prirodna svjetlost bude maksimalno prisutna u kući. Pomno biranim detaljima kao i materijalima stvorila se potrebna toplina doma.

Foto: Mauricio Fuertes

Donja etaža sastoji se od dnevne zone te male sobe koja služi kao gostinjska, dok je gornja etaža rezervirana za tri spavaonice – glavnu, roditeljsku te dvije dječje. Dnevna zona otvoren je prostor te se proteže duž cijele prve etaže, uz dodatak gostinjske sobe te malog gostinjskog toaleta.

S jedne strane je kuhinja koja gleda na uličnu stranu, a s druge strane kuće je dnevni boravak s pogledom na stražnje dvorište i prirodu te izlazom na terasu koja je također uređena minimalistički.

Foto: Mauricio Fuertes

Kuhinja je dupla linijska te je prostor iskorišten za ormariće, a jedan bočni dio za nadogradnju šanka za jutarnju kavu i brze obroke. Blagovaonica u nastavku povezuje kuhinju s boravkom a prostor se vizualno odjeljuje bež tepihom ispod blagovaonskog stola.

Dodatni prostor za sjedenje i druženje osmišljen je u vidu klupe koja se produžuje od blagovaonskog stola do komode u dnevnom boravku.

Foto: Mauricio Fuertes

U interijeru, kao i eksterijeru drvene su površine unijele potrebnu toplinu. To je postignuto i odabirom tkanina poput pamuka, ratana i krzna te akcentima u zemljanim i pastelnim tonovima. Dnevnu sobu naročito će utopliti vatra iz kamina u hladnim mjesecima.

 

 

Komentari