GRADSKI DOM IZ SNOVA: moderan i udoban obiteljski stan odiše vintage atmosferom

U zgradi starooj 75 godina krije se trosobni stan od 70 kvadrata kojeg su vlasnici nedavno dali preurediti. Pogledajte kako izgleda nakon adaptacije!

 


Novi vlasnici zatekli su stan od 70 kvadrata u prilično lošem stanju, a većina instalacija bila je stara preko 30 godina, kada je prostor posljednji put doživio renovaciju. Sada je bila potrebna temeljita obnova svih elemenata – od podova i zidova, preko instalacija, pa sve do namještaja, nove kupaonice i kuhinje. U tome im je pomogla dizajnerica Irina Kryuchkova.

Tijekom obnove zidova i instalacija otkrivena je opeka koja se vlasnicima jako svidjela te su odlučili zadržati u hodniku i kuhinji, kao i nosive grede s tragovima oplata koje su također odlučili ostaviti neožbukane, kako bi naglasili njihov ‘sirovi’ izgled.

Foto: Evgenij Lučin

Promijenjen je i prvobitni tlocrt – kuhinja je spojena sa susjednom sobom, koja je nekoć bila spavaća te je tako stvorena otvorena dnevna zona u kojoj je i veliki blagovaonski stol sa stolicama. Tako je dnevni prostor dobio više svjetla i dojam veće površine.

Pored toga, otvoreni prostor nudi vlasnicima, da dok obavljaju kućanske poslove komuniciraju s djecom koja se igraju u boravku ili crtaju za blagovaonskim stolom. Također, ovaj koncept im olakšava komunikaciju s rodbinom i prijateljima kada ih pozovu na ručak i druženje.

Foto: Evgenij Lučin

Prema želji vlasnika, pored opeke, kuhinjski elementi su u crnoj te je sudoper postavljen ispod prozora. To je oduvijek bio san vlasnika. Duž suprotnog zida postavljeni su visoki ormari, od poda do stropa koja je osigurala pohranu. Dio kuhinje je vintage vitrina, koja donosi starinski štih u prostor i daje više stila.

U blagovaonici je uz prozor postavljena klupa od tikovine za koju je sašiven mekani madrac. Sada je to omiljeno mjesto svih članova obitelji za stolom. U dnevnom boravku, između polica za knjige, pronašlo se mjesta i za radni kutak.

Foto: Evgenij Lučin

Za roditeljsku spavaću sobu odabrana su vrata s ostakljenjem, kroz koja sada u hodnik dolazi prirodno svjetlo. Spavaća soba je mala i u njoj je osim kreveta samo ugradbeni ormar koji je preko puta njega.

Ostatak stana čine kupaonica, gostinjski toalet, hodnik te dvije dječje sobe od kojih jedna, površine 6 kvadrata tek čeka uređenje.

Foto: Evgenij Lučin

Što se uređenja tiče, dizajnerica je slijedila želje vlasnika kojima su se sviđala potkrovlja inspirirana industrijskim i skandi stilom, grube površine, teksturirani materijali. U isto vrijeme, vlasnicima je bilo bitno da stan izgleda svijetlo i prostrano.

Foto: Evgenij Lučin

 

 

Komentari