MIRISNI CITRUSI: vrijeme je da na svom balkonu pronađete mjesto za naranču i limun

Ako uživate u citrusnim notama onda su ovo prave biljke za vas. Najčešće kada čujemo riječ agrumi pomislimo na plodove i možda ne razmišljamo previše o njihovom uzgoju. Najlakši za uzgoj u posudama je limun. Naranča dobro podnosi i niže temperature, a mandarina će vas oduševiti gustom krošnjom. Donosimo vam par savjeta koji bi vas mogli motivirati da limunu i naranči nađete mjesto na svojoj terasi.


BOGATI MIRIS LIMUNA NA BALKONU ILI TERASI

Limun ima sjajne listove i bijele cvjetove prepoznatljivog bogatog mirisa. U odgovarajućim uvjetima može cvasti i do tri puta godišnje u periodu od svibnja do rujna nakon čega slijede bogati, slasni plodovi. Ovoj biljci treba posvetiti pažnju no nagrada je itekako lijepa. Oni ne podnose niske temperature, pogotovo ako ih se ostavi na temperaturi nižoj od -5 stupnjeva.

Foto: Free pik

Zato se preporučuje zaštita krošnji voćke folijom tijekom zimskih mjeseci. Limuni traže dosta vode pogotovo u vegetacijskom razdoblju od travnja do kraja rujna. Nakon toga ih treba zalijevati umjereno odnosno čekati da se zemlja između dva zalijevanja osuši.

FOTO:PIXABAY/HANS

Limuni u tegli

One u tegli idealno bi bilo staviti na južnu stranu na kojoj će dobiti dovoljno sunčeve svjetlosti, a čim krenu topli dani i tople večeri staviti ga van. Takvoj biljci treba između 6 i 8 sati izravnog svjetla. Za kućni uzgoj najviše se preporuča sorta Eureka. Nabavite polulagani supstrat blago kiselog pH i bogatog organskom tvari. Gnojivo za stabla limuna možete koristiti cijele godine.

Foto: Roots plants
Foto: The Home Depot

Što s limunom po zimi?

Zimi ga stavite u zatvorenu i svijetlu prostoriju u kojoj temperatura ne pada ispod deset stupnjeva. Možete ih uzgajati i samo kao ukrasne biljke. Tada je rezidba vrlo važna. To se odnosi na oblikovanje krošnje i prorjeđivanje koje se treba napraviti pred kraj zime, prije početka vegetacije. Dakle, režu se predugačke grane i one koje rastu prema unutrašnjosti.

FOTO:PIXABAY/MONICORE

LJEPOTA NARANČE U TEGLI

Znate li da postoji oko 60 vrsta i 400 varijeteta naranči? Ona je suptropska biljka i zahtjeva temperaturu između 20 i 35 stupnjeva. Zimi ju također morate preseliti u zatvoreni i topli prostor (za citruse su ostakljeni balkoni idealni), a najbolje će rasti ako dnevno dobiju 8 do 12 sati sunca.

Budući da vole vlažnost, špricajte ju vodom često, ali što se samog zalijevanja tiče pazite da se zemlja između dvije ture prvo osuši. Naranče vole rahlu i propusnu zemlju slabije ili neutralne kiselosti. Ne biste ju smjeli držati na propuhu ili direktnom vjetru.

FOTO:PEXELS/tiểu bảo trương

Također, vodite računa o veličini posude – neka ona bude što većih dimenzija kao bi korijen imao mjesta. Vijek trajanja stabla naranče može biti do 40 godina pa ih je zbog dugotrajnosti bolje saditi u glinene posude.

Foto: Free pik
FOTO:PIXABAY/NoName13

 

Komentari