KAO UKRASNI KAMENČIĆI: sukulenti originalnog izgleda kojima nećete moći reći ne

Lithops species, poznatiji pod nazivom „rascjepna stijena“ novi su hit među ljubiteljima kaktusa i sukulenata. Neki litops sukulente nazivaju ih i šljunčanim biljkama ili živim kamenjem, izuzetno su otporne na sušu, a uzgajati ih možete na otvorenim i zatvorenim prostorima. Procjenjuje se da postoji čak 37 vrsta lithopa i oko 145 sorti

 


Naziv litops sukulenta izveden je iz starogrčkih riječi lithos što znači kamen i ops što označava lice. Njihova velika prednost je što ih treba vrlo malo zalijevati, a svoje vlasnike razveselit će cvjetovima u kasnu jesen ili početkom zime. No, i oni moraju biti strpljivi. Naime, samo biljke starije od tri godine dobit će prve cvjetove.

Litopse ćete vrlo lako ćete prepoznati jer imaju uparene listove spojene u tijelo nalik stošcu s glatkim ravnim ili zaobljenim vrhovima. Bijeli ili žuti cvjetovi, kada im dođe vrijeme, će početi izbijati između parova listova.

FOTO: PIXABAY/RichardMc

 


Riječ je o pustinjskoj biljci koja podnosi visoke temperature pa će joj neće smetati ako ju postavite na prozor istočne ili južne strane stana. Zalijevajte ju svaka dva tjedna. Najviše uživaju na temperaturi između 18 i 26 stupnjeva.

Ako ste im namijenili poziciju na balkonu, kada zahladi obavezno ju unesite u zatvoreni prostor. Preko zime ju ne treba zalijevati – tada je njeno vrijeme za odbacivanje starih listova i priprema za proljeće.

FOTO: PIXABAY/derevv

Pazite prilikom odabira zemlje. Savjetujemo vam onu za kaktuse koja omogućava brzo isušivanje i ne zadržava previše vodu. Gnojivo nije potrebno, eventualno ga malo stavite u zemlju kada nastupi proljeće.

FOTO: PIXABAY/manseok_Kim
FOTO: PIXABAY/Illuvis
FOTO: PIXABAY/RayConser
Komentari